Начало / България / Легендарната пиеса „Едуард II“ на Кристофър Марлоу излиза за първи път на български

Легендарната пиеса „Едуард II“ на Кристофър Марлоу излиза за първи път на български

За първи път на български език излиза превод на пиесата „Едуард II” на един от най-ярките Шекспирови съвременници – английския драматург Кристофър Марлоу. Историческата драма, посветена на средновековния английски владетел, изобразява сриването на мита за сакралността на краля. Едуард II поставя на преден план някои от наболелите и в наши дни проблеми – този за публичното и личното, за природата на властта и за овластените.

Това е втора книга от поредицата „Шедьоври на английската поезия“ на Изток-Запад“, част от която е и „Похищението на къдрицата“ на друг английски поет класицист – Алекзандър Поуп.

Кристофър Марлоу (1564-1593) е роден в Кентърбъри, Англия. Макар и от бедно семейство, той получава магистърска степен в Университета на Кеймбридж и през 1587 г. започва да пише пиеси като професионален драматург. Някои изследователи подкрепят тезата, че Марлоу е бил протеже на ръководителя на тайната служба на кралица Елизабет I сър Томас Уолсингам. През 1593 г. тайният съвет на кралицата го призовава по обвинения в содомия, богохулство и атеизъм.

„Похищението на къдрицата“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

misli-kato-monah-obichay-uma-si-v-pokoy-i-tseleustremenost-vseki-den-30

“Мисли като монах” и обучавай ума си в покой

Скъпи почитатели на книгите за самоусъвършенстване, моля запознайте с чаровния Джей Шети Той е тук, …