Начало / Читатели / „Последният китайски готвач“ от Никол Монес (ревю)

„Последният китайски готвач“ от Никол Монес (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА

Странната  асоциация, която буди  заглавието на тази книга е с незабравимият филм на Бертолучи “Последният император”. Сякаш предупреждава, че не е поредният рецептурник  за сантиментални домакини, наводнили литературата  напоследък.
“Последният китайски готвач” се оказа бижу. Първо заради темата – азиатската част е по – големия дял от света към който гледаме с респект, понякога с пренебрежение, а най – често, що се отнася  до механизмите на тялото, и с надежда. Именно то е овладяно в романа  чрез най-естественото човешко действие – яденето.

Формулата на сюжета е банална – китайски готвач с еврейска жилка  трябва да опази фамилната (имперска) чест в кулинарен двубой на Олимпийските игри в Пекин. Това е делото на живота му. Следва го неотлъчно американска журналистка, която се озовава там поради иск за бащинство към починалия й съпруг от непознато китайско семейство. Тя е любовта на живота му. Дотук – типична съвременна мелодрама.
Но когато в нея изплува една стара книга с великолепена философия, и всяка стъпка  на героите е осмислeна  чрез сблъсъка на две култури, текстът натежава в друга посока.

“Последният китайски готвач” се превръща в конфуциански трактат, в игра, или казано по – просто – в добра литература.
Кулинарната част е предела, отвъд който минава читателя с изострен апетит по отношение на себе си. Остава му удоволствието че е изпробвал естетическите си рецептори и е нахранил ума, душата и тялото си.

„Последният китайски готвач“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …