Начало / България / Утре се открива изложбата „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов“

Утре се открива изложбата „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов“

Утре, 20 август, от 18,30 ч в галерия „Средец“ на Министерството на културата се открива изложба „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов“, съобщиха от галерията за БГНЕС.

Изложбата е организирана със съдействието на Министерството на културата на Република България и наследниците на творците Николай Хайтов и Борис Димовски. Проектът – изложба „Карикатурите на Борис Димовски и героите на Николай Хайтов“ е ретроспективно представяне на двама големи творци на България в областта на литературата, киното и карикатурата на ХХ век. Тя ще бъде отворена до 10 септември.

Хайтов и Димовски имат първична връзка, захваната в родното им селце Яврово, над Асеновград. Излизащото изпод перото и четката на Николай Хайтов и Борис Димовски оставя дълбока следа в духовната палитра не само на България, но и в европейската и световна култура. Карикатурите на Димовски са живо отражение на многостранния обществен, политически и културен живот на България. Политическата сатира, националната самобитност и шаржът са анализирани и преосмислени през погледа на големия художник. „Необходими са ми двеста, но ми стигат две“, са думи на мъдрец, стъпил здраво на земята и вгледан в чудатостите на живота, за да ги нарисува върху белия лист, пречупвайки ги през своя неповторим талант.

Героите на Хайтов пък са друга стихия, друга мощ, друга вселена – чудати, чепати, но винаги достойни, дълбоко човеколюбиви и сърцати. Тези герои, със своя общочовешки драматизъм и първично светоусещане, са вплетени сюжетно в едни от най-значимите български филми на втората половина на ХХ век. Кадри от „Козият рог“, „Мъжки времена“, Краят на песента“, „Изпит“, „Капитан Петко Войвода“, ще бъдат представени на мултимедия, съпътстваща изложбата.

Книги от Николай Хайтов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …