Начало / Критика / Да пазим печатните книги поне до следващата спирка

Да пазим печатните книги поне до следващата спирка

Представяме ви текст на huffingtonpost.com за метрото, читателските навици на пътниците и „вечния“ спор за електронните и печатните книги.

Кейла БАЙБОУ

Нюйоркското метро стига чак до Чикаго. Това е най-голямата мрежа за обществен транспорт в света – има 468 станции. Само през 2012 г. хора са се качвали и слизали от влаковете 1 милиард пъти. Могат да се срещнат най-различни индивиди в метрото, дори що се отнася до навиците, свързани с четене. Някои предпочитат електронни устройства, други се придържат към стандартните печатни книги.

Макар от 2007 г. ръста на бизнеса с е-книги да се е увеличил многократно, все още има най-различни мнения, що се отнася до дигиталните издания. Роджър Сантос, жител на Ню Йорк и студент на 23 години, твърди, че предпочита понякога да е „изключен” от света, като не използва електронни устройства, макар да работи в тази сфера. Мейсън Търкот, студент по теология, на 28 години, е на мнение, че хората губят връзка с наистина важните неща. Вместо да се държат за тях, те се обръщат към машини.

Нека погледнем отново познатите плюсове и минуси на двете страни на монетата. Според Сантос, избирането на корица също е несъизмеримо удоволствие – нещо, което е невъзможно при е-книгие. Търкот пък подчертава и преписва пасажи от Библията. Не може обаче да се подмине факта, че на четец книгите излизат доста по-евтино и не заемат място. Но трябва да се отбележи, че четците са на цена от около 80 до 500 долара. Това е още преди да сте си купили книга. Печатните книги не изискват да платите тази „предварителна такса”, за да ги използвате.

Дебатът има и друга страна – вестниците. Те несъмнено изчезват в стандартния си вариант, но все още има хора, за които отварянето на вестник сутрин с кафето е много ценен ритуал. Така е за Джон Страйкър, 58-годишен жител на Ню Йорк. „Има нещо автентично в това да четеш новините на хартия, в сравнение с източниците, които хората използват в наши дни. В интернет има прекалено много хаос, шум и лъжи”, казва той.

Пътуващите в метрото на Ню Йорк несъмнено използват е-книги. Най-важните причини защо – удобство, преносимост. Но това не означава, че печатните книги отиват към края си. Убедили сме се, че те са съкровище. Нека пазим това съкровище още малко, поне до следващата спирка.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bnb_moneta_paisij

„Златният“ Паисий е в продажба от днес

Народният будител е роден преди 300 години Юбилейните чествания включват и златна монета на БНБ. …