Начало / Критика / Да пазим печатните книги поне до следващата спирка

Да пазим печатните книги поне до следващата спирка

Представяме ви текст на huffingtonpost.com за метрото, читателските навици на пътниците и „вечния“ спор за електронните и печатните книги.

Кейла БАЙБОУ

Нюйоркското метро стига чак до Чикаго. Това е най-голямата мрежа за обществен транспорт в света – има 468 станции. Само през 2012 г. хора са се качвали и слизали от влаковете 1 милиард пъти. Могат да се срещнат най-различни индивиди в метрото, дори що се отнася до навиците, свързани с четене. Някои предпочитат електронни устройства, други се придържат към стандартните печатни книги.

Макар от 2007 г. ръста на бизнеса с е-книги да се е увеличил многократно, все още има най-различни мнения, що се отнася до дигиталните издания. Роджър Сантос, жител на Ню Йорк и студент на 23 години, твърди, че предпочита понякога да е „изключен” от света, като не използва електронни устройства, макар да работи в тази сфера. Мейсън Търкот, студент по теология, на 28 години, е на мнение, че хората губят връзка с наистина важните неща. Вместо да се държат за тях, те се обръщат към машини.

Нека погледнем отново познатите плюсове и минуси на двете страни на монетата. Според Сантос, избирането на корица също е несъизмеримо удоволствие – нещо, което е невъзможно при е-книгие. Търкот пък подчертава и преписва пасажи от Библията. Не може обаче да се подмине факта, че на четец книгите излизат доста по-евтино и не заемат място. Но трябва да се отбележи, че четците са на цена от около 80 до 500 долара. Това е още преди да сте си купили книга. Печатните книги не изискват да платите тази „предварителна такса”, за да ги използвате.

Дебатът има и друга страна – вестниците. Те несъмнено изчезват в стандартния си вариант, но все още има хора, за които отварянето на вестник сутрин с кафето е много ценен ритуал. Така е за Джон Страйкър, 58-годишен жител на Ню Йорк. „Има нещо автентично в това да четеш новините на хартия, в сравнение с източниците, които хората използват в наши дни. В интернет има прекалено много хаос, шум и лъжи”, казва той.

Пътуващите в метрото на Ню Йорк несъмнено използват е-книги. Най-важните причини защо – удобство, преносимост. Но това не означава, че печатните книги отиват към края си. Убедили сме се, че те са съкровище. Нека пазим това съкровище още малко, поне до следващата спирка.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …