Начало / Свят / За първи път на английски излезе книга с писма и дневници на Михаил Булгаков

За първи път на английски излезе книга с писма и дневници на Михаил Булгаков

За първи път на английски език излезе книга с писма и дневници на руския писател Михаил Булгакоф, съобщи британският „Телеграф”. Творбата е озаглавена „Diaries and Selected Letters”. Тя е публикувана от „Alma Classics” и е 288 страници.

Булгаков е известен най-вече с произведението си „Майстора и Маргарита”, смятано за един от шедьоврите наХХ век. Животът и кариерата му обаче са белязани от постоянна и в голяма степен неуспешна борба срещу държавната цензура в Съветска Русия. През 1926 г. негов личен дневник е взет от властите. След като това се случва, той решава да споделя размислите си единство чрез писма до близки и роднини. Дори окуражава съпругата си Елена, да си води дневник, голяма част от съдържанието на който е диктувано от самия Булгаков. Писателят си позволява да отправи писма също до диктатора Сталин, както и до колегата си Максим Горки.

Книгата представлява дълбочинен анализ на конкретен период от руската литература. Тя разказва историята на артист, подтиснат от тоталитарния режим.

Булгаков е роден през 1891 г. Романът „Майстора и Маргарита” е достъпен в родните книжарници. Други негови книги, преведени на български, са „Кучешко сърце”, „Морфин”, „За ползата от алкохолизма” и др. Умира през 1940 г.

Книги от Булгаков тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …