Начало / Свят / Ричард Докинс с дискусионни коментари по повод Нобеловите награди

Ричард Докинс с дискусионни коментари по повод Нобеловите награди

Ричард Докинс, виден английски учен и автор, предизвика редица спорове относно Нобеловите награди, съобщи mediabistro.com. Той публикува няколко коментара в своя „Туитър” профил, с които разбуни онлайн пространството и беше жестоко критикуван. До момента има над 370 отговора в „Туитър” на думите на Докинс, отбелязва mediabistro.com.

Той написа:

„Всички мюсюлмани по света имат по-малко Нобелови награди от членовете на колежа „Тринити” в Кеймбридж. Но трябва да се отбележи, че са извършили велики неща в средните векове”. Веднага критици нападнаха Докинс, че сравнението му е нерелевантно и това е все едно да се вадят изводи от факта, че шведите имат повече Нобелови лауреати от индийци и китайци взети заедно.

Докинс отговори в няколко последователни поста:

„Може да се напада човек заради мнението му. Но заради споделянето на прост факт? Мюсюлманите не са раса. Това, което имат общо, е религията. Използвайте „Гугъл”. Да, съгласен съм, наградите за мир са субективни. Може би трябваше да ги извадя при сметките. Направете го вие и вижте цифрите „Колежът „Тринити” има повече Нобелови лауреати от всяка страна по света, с изключение на САЩ, Великобритания, Германия и Франция. Невероятен факт. Защо споменавам мюсюлманите а не някоя друга група? Защото постоянно чуваме хвалебствия относно техните постижения и тяхната наука”.

Ричард Докинс е английски учен и писател, роден 1941 г. Той е представител на нео-дарвинизма. Автор е научно популярни книги като „Най-великото шоу на Земята”, „Делюзията Бог” и „Себичният ген”, които са преведени на български.

Книги от Ричард Докинс тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …