Начало / Свят / Ричард Докинс с дискусионни коментари по повод Нобеловите награди

Ричард Докинс с дискусионни коментари по повод Нобеловите награди

Ричард Докинс, виден английски учен и автор, предизвика редица спорове относно Нобеловите награди, съобщи mediabistro.com. Той публикува няколко коментара в своя „Туитър” профил, с които разбуни онлайн пространството и беше жестоко критикуван. До момента има над 370 отговора в „Туитър” на думите на Докинс, отбелязва mediabistro.com.

Той написа:

„Всички мюсюлмани по света имат по-малко Нобелови награди от членовете на колежа „Тринити” в Кеймбридж. Но трябва да се отбележи, че са извършили велики неща в средните векове”. Веднага критици нападнаха Докинс, че сравнението му е нерелевантно и това е все едно да се вадят изводи от факта, че шведите имат повече Нобелови лауреати от индийци и китайци взети заедно.

Докинс отговори в няколко последователни поста:

„Може да се напада човек заради мнението му. Но заради споделянето на прост факт? Мюсюлманите не са раса. Това, което имат общо, е религията. Използвайте „Гугъл”. Да, съгласен съм, наградите за мир са субективни. Може би трябваше да ги извадя при сметките. Направете го вие и вижте цифрите „Колежът „Тринити” има повече Нобелови лауреати от всяка страна по света, с изключение на САЩ, Великобритания, Германия и Франция. Невероятен факт. Защо споменавам мюсюлманите а не някоя друга група? Защото постоянно чуваме хвалебствия относно техните постижения и тяхната наука”.

Ричард Докинс е английски учен и писател, роден 1941 г. Той е представител на нео-дарвинизма. Автор е научно популярни книги като „Най-великото шоу на Земята”, „Делюзията Бог” и „Себичният ген”, които са преведени на български.

Книги от Ричард Докинс тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …