Начало / Свят / Почина писателката Барбара Мърц

Почина писателката Барбара Мърц

Писателката Барбара Мърц почина, съобщи „USA тoday”. Тя беше на 85 години. Мърц писа в жанр мистерии. Смъртта й е настъпила вчера сутринта, в дома й във Фредерик, Мериленд, САЩ. Тъжната вест бе съобщена от нейната дъщеря Елизабет на издателството, което работеше с нея – „HarperCollins”.

Мърц писа под псевдоними. Тя е публикувала 35 романа под псевдонима Елизабет Питърс, включително нейната най-известна поредица  за Амилия Пийбоди, археоложка от Викторианската епоха. Още 29 творби са издадени под името Барбара Майкълс. Със собственото си име авторката се подписа под няколко нехудожествени произведения за Древен Египет.

Мърц се записва в университета „University of Chicago” с идеята да стане учителка. След това обаче се преориентира към археологията и завършва образование в тази сфера на 23 годишна възраст. Нейните преподаватели обаче смятали, че няма да има работа за нея в този бизнес, защото е прекалено ограничен. Успокоението им било, че тя ще си намери съпруг, който ще я издържа.

Тя го прави и докато отглежда двете си деца, решава да се пробва като писателка. Познанията и любопитството й и помагат да направи успешна кариера. Барбара Мърц е наследена от дъщеря си Елизабет и сина си Питър, като има и 6 внуци.

Фото: corsicanadailysun.com

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …