Начало / Критика / Четенето показва не само какъв си, но какъв ще станеш

Четенето показва не само какъв си, но какъв ще станеш

Книгите, които избираме да четем, пряко кореспондират с нашата личност. До такъв извод стига редакцията на сайта npr.org, позовавайки се на няколко проучвания.

Изследване от 1995 г. показва, че хората, които се описват като екстраверти, предпочитат четива, свързани със забавление – например фитнес, здраве, спорт. Това проучване обаче е доста ограничено, тъй като включва само мъже служители във военновъздушни сили.

Друго изследване, направено през 2004 г. върху австралийски студенти, показва, че екстравертите четат по-често материали, фокусирани върху други хора. Например романтични романи или клюки за известни личности в списания и вестници. Тази участници, които имат висок резултат в скалата за добросъвестност, избират пък повече научни материали или новини.

В най-скорошното проучване на тази тема, от 2011 г., фокусирано върху студенти и други членове на общността, гласували онлайн, се вижда прилика между избираната литература и избора на съдържание в други медии. Интровертите – тези, които четат за изкуство или се наслаждават на поезията, посещават често и  оперни спектакли, гледат чуждоезични филми и телевизионни програми с хуманитарна насоченост. Резултати от същото изследване показват, че екстравертите харесват повече жанрове като ужаси и еротика, но също така и четива за история, наука и бизнес.

Резултатите не са изненадващи. Изборът затова какво четем е личен и не е случайно, че той рефлектира с нашия темперамент. Четенето показва не само какъв си, но и влияе върху това, какъв ще станеш.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

Един коментар

  1. Е добре де, аз като съм интроверт и харесвам ужаси какво правим? Много зависи и от личните интереси, не може да се определя просто така от разнообразни проучвания.