Начало / България / Детска книга от Ю Несбьо излиза на български

Детска книга от Ю Несбьо излиза на български

Норвежкият майстор на криминалния роман Ю Несбьо е автор и на детски книжки. Досега има издадени 4 книги от поредицата за д-р Проктор. Сега на българския книжен пазар излиза „Пръц-прахът на доктор Проктор”, благодарение на издателство „Емас”.

„В продължение на години се заигравах с идеята за детска книга. Всичко започна, когато дъщеря ми, както обикновено, ме помоли да й измисля история, докато вечеряме. И така измислих Бюле – миниатюрно червенокосо момче на десет години с бакенбарди като на Елвис и речника на търговец на стари коли; неговата съседка и най-добра приятелка Лисе; двамата дебели, неприятни близнаци с каращия им „Хамър” баща; и един напълно естествено ексцентричен професор, който, без да иска изобретява, най-мощния пръц-прах на света”, споделя Несбьо.

Ю Несбьо е роден през 1960 г. Известен е със серията си книги за детектива Хари Хуле. Занимава се и с музика, като вокалист и текстописец на поп-рок групата „Di Derre”, в която свири и неговият брат. Като малък е бил футболист, но получава тежка контузия, когато е на 19 години.Постига несравними успехи в родната си Норвегия, а и в цял свят, благодарение на своите приветствани от читатели и критици криминални романи за детектив Хари Хуле. Книгите му са преведени на над 40 езика, награждавани са с куп отличия и всяко следващо заглавие предизвиква все по-голям интерес. Мартин Скорсезе ще работи по поредната екранизация на негова книга, предстои реализация и на два сериала

Несбьо е ангажиран и с каузата на книгата – основава фондация „Хари Хуле”, чиято цел е финансиране на проекти за стимулиране на четенето и най-вече подпомагане на образователни програми за деца в третия свят. Всички приходи от хитовото му заглавие „Ловци на глави”, например, включително и от филма по него, са предоставени на фондацията.

Свързани заглавия
Ю Несбьо препоръчва книги за тийнейджъри
Ю Несбьо: Убийствата на Брейвик ще променят писането на криминални книги
„Лос Анджелис таймс” насърчи дебюта в зряла възраст

Книги от Ю Несбьо тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

236391_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (21 ноември – 27 ноември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сърце от Виктория Бешлийска 2. Без план Б от Лий Чайлд 3. …