Начало / Читатели / Природата на смеха (ревю)

Природата на смеха (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА

Август е – време за шоу. Няма по-голямо от това,  което британците устройват на света с всяка своя крачка, откакто Шекспир им внуши че са на сцена. Заслужени аплодисменти!

Джералд Даръл приветства българската публика след години мълчание с великолепния сборник  “Излетът и други подобни дандании”. Шест разказа хаплив английски хумор, които ни разхождат из Гърция, Франция , Италия  и добрата стара Англия. Характерно за Даръл е, че макар и дистанциран не остава анонимен – писането в първо лице и опитът му като еколог,  го изваждат от сянката на нравоучителния  автор. И не усещаме, когато ни забавлява с глупостта на британското семейство, или повдига завесите на средиземноморската  цивилизация, за да изтупа наслоените представи –  как ни опитомява. Даже в позорни ситуации човешкото достойнство е спасено, а най-мрачните картини излъчват светлина.

Този мъдър приемник на Дарвин е роден в началото на миналия век в Индия, животът му минава на гръцкия остров Корфу и в безброй експедиции в името на природозащитната кауза. Брат на прочутия английски писател Лорънс Даръл, явно доказателство че талантът е наследствен.

Така текстове създадени от подобна висота въздействат – за да не се главозамайваме, да не се самозабравяме и да не се вземаме твърде насериозно.

“Излетът и други подобни дандании” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

original-27883-1418879459-11

Азия е континентът на книгите

Ето няколко места, които изумяват Културата на четенето е неизменна част от човешката цивилизация. Именно …