Начало / България / Ново издание на „Параноя” две седмици преди филмовата премиера

Ново издание на „Параноя” две седмици преди филмовата премиера

По-малко от две седмици преди световната премиера на филма „Параноя” (с Харисън Форд, Гари Олдман и Лиъм Хемсуърт в главните роли), която ще бъде на 16 август, на българския книжен пазар ще излезе ново издание на едноименния роман на  Джоузеф Файндър. Майсторът на трилъра е познат у нас с „Изчезнал”, „Къртица в Кремъл”, „Часът нула” и др.

„Параноя” е публикуван през 2004 г. в САЩ и бързо се изкачва до първото място на „Ню Йорк Таймс”, като се превръща в най-продаваната книга и в двете категории – за меки и твърди корици. Нелсън Демил, автор на „Пантерата”, определя романа на Файндър като „изключително умен”, а според „Ню Йорк дейли нюз” „сграбчва читателите за гърлото в стила на „Шифъра на Леонардо”.

Джоузеф Файндър е роден през 1958 г. в Чикаго. Прекарва по-голямата част от детството си в Афганистан и Филипините, където работят родителите му. След завръщането си в САЩ Файндър се насочва към изучаване на руски език в университета Йейл и специализира руски език и култура в Харвард. Още като студент публикува първата си книга, в която описва връзките между комунистически Кремъл и влиятелен американски бизнесмен.

През 1991 г. излиза неговия роман „Московски клуб”, в който Файндър описва ситуация на военен пуч срещу президента Елцин в Русия. Това става шест месеца преди реално да се случи точно такъв пуч.

През 1994 г. Файдър пише книгата „Извънредни сили” в който главен герой е внедрен в ЦРУ шпионин на КГБ, заемащ висока позиция. Романът излиза на пазара няколко дни преди разкриването на Олдрич Еймс – един от най-големите шпионски скандали на ХХ век.

През 1996 г. Файндър публикува „Часът нула” – първият в историята роман, написан в официално сътрудничество едновременно с ЦРУ и ФБР.

През 2009 г. с романът си „Изчезнал” Джоузеф Файндър поставя началото на нова поредица с главен герой Ник Хелър. Следовател, който никога не забравя, че жертвите са били живи хора и тяхната смърт е оставила след себе си празнина в душите на техните близки.

Книгата е номинирана през 2010 за най-добър роман от „Международната организация на писателите на трилъри”.

Книги от Файндър тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

126625-hp-hero1-wk25-en__d-obama

Барак Обама събра президентските си спомени в книга

700-те страници отговарят на много интригуващи въпроси Президентът издава книгата си две седмици след поредните …