Начало / България / Ново издание на „Параноя” две седмици преди филмовата премиера

Ново издание на „Параноя” две седмици преди филмовата премиера

По-малко от две седмици преди световната премиера на филма „Параноя” (с Харисън Форд, Гари Олдман и Лиъм Хемсуърт в главните роли), която ще бъде на 16 август, на българския книжен пазар ще излезе ново издание на едноименния роман на  Джоузеф Файндър. Майсторът на трилъра е познат у нас с „Изчезнал”, „Къртица в Кремъл”, „Часът нула” и др.

„Параноя” е публикуван през 2004 г. в САЩ и бързо се изкачва до първото място на „Ню Йорк Таймс”, като се превръща в най-продаваната книга и в двете категории – за меки и твърди корици. Нелсън Демил, автор на „Пантерата”, определя романа на Файндър като „изключително умен”, а според „Ню Йорк дейли нюз” „сграбчва читателите за гърлото в стила на „Шифъра на Леонардо”.

Джоузеф Файндър е роден през 1958 г. в Чикаго. Прекарва по-голямата част от детството си в Афганистан и Филипините, където работят родителите му. След завръщането си в САЩ Файндър се насочва към изучаване на руски език в университета Йейл и специализира руски език и култура в Харвард. Още като студент публикува първата си книга, в която описва връзките между комунистически Кремъл и влиятелен американски бизнесмен.

През 1991 г. излиза неговия роман „Московски клуб”, в който Файндър описва ситуация на военен пуч срещу президента Елцин в Русия. Това става шест месеца преди реално да се случи точно такъв пуч.

През 1994 г. Файдър пише книгата „Извънредни сили” в който главен герой е внедрен в ЦРУ шпионин на КГБ, заемащ висока позиция. Романът излиза на пазара няколко дни преди разкриването на Олдрич Еймс – един от най-големите шпионски скандали на ХХ век.

През 1996 г. Файндър публикува „Часът нула” – първият в историята роман, написан в официално сътрудничество едновременно с ЦРУ и ФБР.

През 2009 г. с романът си „Изчезнал” Джоузеф Файндър поставя началото на нова поредица с главен герой Ник Хелър. Следовател, който никога не забравя, че жертвите са били живи хора и тяхната смърт е оставила след себе си празнина в душите на техните близки.

Книгата е номинирана през 2010 за най-добър роман от „Международната организация на писателите на трилъри”.

Книги от Файндър тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …