Начало / Свят / Детска приказка дава надежда на бездомните в Сирия

Детска приказка дава надежда на бездомните в Сирия

Детска приказка на сирийка, която живее в Обединеното кралство, даде надежда на бездомните в Сирия, съобщи „Гардиън”. „Far From Home” стана изключителен хит сред хората, живеещи в лагери, а не в домовете си, вследствие на гражданската война в страната.

„Far From Home” от Сама Зайтун е алегоричен разказ за майка гъска и патето и, които са изтласкани от дома си от наводнение. В крайна сметка те намират ято и всичко свършва добре. До момента са отпечатани 6 000 копия – 2 000 са изпратени в лагера Ал Карама, 1 000 в лагера Атма, а останалите 3 000 – в селищата Алепо и Идлиб. Още 3 000 ще бъдат отпечатани и разпространени в Ливан.

Зайтун напуснала родното си място, Дамаск, преди 10 години. Неин приятел й казал за проекта на „ЮНЕСКО” „Books for Syria”, чиято цел е да бъдат набавени книги за бездомните деца вследствие на конфликта в страната. 6 милиона души нямат дом вследствие на войната, като се смята, че половината от тях са деца.

Целта на приказката е да даде надежда на децата и родителите да се държат заедно и да не губят надежда. Зайтун заяви, че е искала да им даде „нещо, което да е оптимистично, да предложи бягство от реалността и малко спокойствие за родителите”. Тя вярва, че причината за конфликта е в корупцията:

 „Действията на правителството накараха хората да правят грешки, вместо да живеят честен живот. Корупцията в правителството породи и корупция у обикновените хора”.

Авторката подготвя ново произведение, което да бъде изпратено по програмата на „ЮНЕСКО”. Тя се надява един ден да се върне в Сирия и да направи дом за сираци. Към момента обаче това не изглежда постижимо.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …