Начало / Свят / Ликът на Джейн Остин ще бъде върху банкнотата от 10 паунда

Ликът на Джейн Остин ще бъде върху банкнотата от 10 паунда

Ликът на Джейн Остин ще бъде върху банкнотата от 10 паунда в Обединеното кралство, съобщи „Гардиън”. Новината беше потвърдена от Марк Карни, новият управител на Английската национална банка. Писателката ще украси банкнотите от 2017 г., което ще съвпадне с 200-годишнината от нейната смърт. Тя ще замени Бащата на еволюцията Чарлс Дарвин.

Така Остин ще стане единствената жена върху британски пари, освен кралицата. Новината идва след 3-месечни протести, породени от подозрения в дискриминация от страна на Английската национална банка. Протестите започнаха след като стана ясно, че единствената жена, освен кралицата, чийто лик в момента е на британски банкноти – затворническата реформаторка Елизабет Фрай – ще бъде заменена от Уинстън Чърчил през 2015 или 2016 г.

Протестиращите обвиниха банката в дискриминация спрямо Акта за равенство, въведен през 2010 г. Сайтът Change.org организира петиция, като бяха събрани 35 000 подписа. Освен това са събрани и 13 000 паунда, които да отидат в подкрепа на организации, грижещи се за правата на жените.

Свързани заглавия
Джейн Остин може да бъде лицето на банкнотата от 10 паунда
Книгите на Джейн Остин са били препоръчвани като антидепресант

Книги от Джейн Остин тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …