Начало / Свят / Джейн Остин може да бъде лицето на банкнотата от 10 паунда

Джейн Остин може да бъде лицето на банкнотата от 10 паунда

Джейн Остин може да бъде лицето на банкнотата от 10 паунда, съобщи „Гардиън”, цитирайки сър Мервин Кинг, който все още е управител на Английската национална банка. Според него писателката „тихо чака своя ред”. Все пак, крайното решение ще бъде взето от Марк Карни, който ще го наследи от 1 юли.

Кинг предизвика вълна от протести с решението си да премахне единствената жена, освен кралицата, която краси британска банкнота в момента – затворническата реформаторка Елизабет Фрай. В момента лицето на Фрай е на банкнотата от 5 паунда. Тя ще бъде заменена от Уинстън Чърчил през 2015 г. Активисти заплашват да заведат дело срещу банката за дискриминация.

Исторически фигури са на британските банкноти от 70-те години на миналия век. Само две жени, с изключение на кралицата, са били лица на банкноти – Фрай и Флорънс Найтингейл. Останалите, сред които Уилям Шекспир, Чарлс Дикенс, композиторът сър Едуард Елгар, ученият Майкъл Фарадей, са все мъже. Ето, че сега Мервин Кинг намеква, че би могло още една жена да украси британски пари.

Все още не е ясно кога евентуално Остин може да бъде поставена на банкнота от 10 паунда . Добър избор изглежда 2017 г., когато се навършват 200 години от нейната смърт.

Джон Мълан, професор по английски в „University College London”, каза:

„Не е въпроса дали е жена или не. Тя е най-великата писателка в британската литература след Шекспир. Никой не използва парите в романите си по-добре от нея. Много писатели смятат, че парите са важни и това си личи, докато ги четеш. Но тя прави така, че нейните персонажи осъзнават много точно тяхната стойност. Това е нещо брилянтно”.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …