Начало / България / „Уикилийкс – машината, която убива тайни” излиза и на български

„Уикилийкс – машината, която убива тайни” излиза и на български

„Машината, която убива тайни, не е просто „Уикилийкс” или фотокопирната машина, на която са преснимани „Документите на Пентагона”, нито анонимната мрежа „TOR” или дори интернет. Това е живата идея, продължаваща да се развива в съзнанието на всички онези, които имат за цел да заличат институционалната потайност в света”, пише Анди Грийнбърг в книгата си „Уикилийкс – машината, която убива тайни”, която излиза на български с логото на „Милениум”.

Авторът разказва за борбата на киберпънкарите, уикилийкърите и хактавистите за освобождаване на информацията и така да предотвратят манипулациите от страна на властта.

Цяла глава в книгата е посветена на България и сайта „Биволь”. Грийнбърг пътува до нашата страна, за да добие по-добра престава за скандалните грами на бившия посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю, в които Бойко Борисов е посочен като част от организираната престъпност.

„Уикилийкс” извади на светло нова вселена на разсекретяване чрез криптографско прикриване на издайника, източил шифрованите файлове на агенции и корпорации. Поколения хакери и радикални активисти от САЩ до Балканите от десетилетия усъвършенстват тези технологии, за да заличат световните институционални тайни. „Машината, която убива тайни” е историята на всички идеалисти, анархисти или екстремисти, които показаха какво представлява активизмът и до какви социални промени може да доведе” казва авторът.

След като „Виза”, „Мастър Кард”, „Пейпал” и Банк ъф Америка налагат финансово ембарго на „Уикилийкс” и поставят сайта в състояние на едва мъждукащо съществуване, последователите и съмишленици на Асанж стават по-предпазливи. „Тяхната крайна цел е, според Пиетросанти, да разширят движението за изтичания от сегашните петдесетина подражатели на „Уикилийкс” до мрежа от стотици или хиляди „звена за изтичания”, управлявани от всеки, от американски корпорации, които са законно упълномощени да пускат вътрешни сайтове за сигнализиране, до радикални активисти, които се надяват да предадат своите материали на издатели, като използват „ТOR”, за да останат напълно анонимни”, казва авторът на „Уикилийкс – машината, която убива тайни”.
Първото по рода си изчерпателно разследване за киберпънковете и историята на мегаизтичанията е дело на разследващия журналист Анди Грийнбърг от сп. „Форбс”, специализирал върху технологиите, сигурността и дигиталните граждански права.

Статията му за „Уикилийкс” и неизбежните бъдещи информационни изтичания е първата, която осветлява Джулиан Асанж.

Преводач на книгата е Гриша Атанасов. „Уикилийкс – машината, която убива тайни” ще бъде в книжарниците през август.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …