Начало / Свят / Разширеният списък за Букър” беше обявен

Разширеният списък за Букър” беше обявен

Разширеният списък за „Букър”, един от най-престижните литературни призове, беше обявен, съобщи британският „Индипендънт”. Екипът на журито отся 13 от 151 произведения в рамките на 9 месеца. Прави впечатление, че липсват световноизвестни имена – обичайните заподозрени фаворити за подобни награди.

Робърт Макфарлейн, председател на журито, коментира:

„В книгите в списъка могат да се видят много конфликти – пари, насилие, идентичност, любов. Великите теми, които винаги присъстват в добрите романи. Ние сме последвали световната тенденция за глобализация и сме избрали творби с максимално широк спектър от теми”.

Ето и разширения списък: „Five Star Billionaire” от Таш Ау, „We Need New Names” от НоВиолет Булауайо, „The Luminaries” от Елинор Катън, „Harvest” от Джим Крейс, „The Marrying of Chani Kaufman” от Ийв Харис, „The Kills” от Ричард Хаус, „The Lowland” от Джумпа Лахири, „Unexploded” от Алисън Маклауд, „TransAtlantic” от Колъм Маккан, „Almost English” от Шарлът Менделсън, „A Tale for the Time Being” от Рут Озеки, „The Spinning Heart” от Донъл Райън, „The Testament of Mary” от Колм Тойбин.

Номинираните ще бъдат обявени през септември, а победителят, който ще получи премия от 50 000 паунда – на 15 октомври.

„Букър” е съкратеното и по-известно название на наградата „Мен Букър“ (на английски: Man Booker Prize). Присъжда се от 1969 г. насам ежегодно за роман, написан на английски от гражданин от която и да е от страните в Общността на нациите или Ирландия.

От 2005 г. се дава и Международна награда „Букър“, за която могат да се състезават автори от цял свят. „Букър“ е сред най-престижните награди за литература в света. Някои от най-прочутите нейни носители са Надин Гордимър, Айрис Мърдок, Уилям Голдинг, Салман Рушди, Маргарет Атууд, Иън Макюън и др.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228979_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (7 юни – 13 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Хвърчило към Рая от Неделя Щонова 2. Направи се, че не виждаш …