Начало / Свят / Наследниците на Астрид Линдгрен загубиха дело срещу “Пени маркет”

Наследниците на Астрид Линдгрен загубиха дело срещу “Пени маркет”

Необичайно дело в Германия завърши с победа за веригата за евтини хранителни стоки “Пени маркет”, съобщи “Шпигел”. Наследниците на Астрид Линдгрен не успяха да докажат, че компанията е нарушила авторските им права върху образа на Пипи Дългото чорапче.  

Процесът се води заради реклама на хранителните магазини, които през 2010 г. продали 15 хил. карнавални костюма, като използвали снимки с двойнички на литературната героиня. Детският костюм струвал 5,99 евро, а този за възрастни – 9,99. Според шведите това е директна кражба и те настояли да им бъдат покрити щетите.

Съдът в Германия, където е седалището на “Пени маркет”, обаче отсъдил, че образът от рекламата се покрива само частично с този на Пипи. Еднакви, според него, са само червените плитки и чорапите на раета. До този извод се стигнало след експертиза, която установила, че Линдгрен дава детайлно описание на героинята си: коса с цвят на морков, сплетена в стърчащи плитки, нос като картофче, покрит с лунички, широка уста със здрави бели зъби, саморъчно ушита смешна рокля – жълта на цвят, за която не стигнал плата, та късите й сини панталонки на бели точки се виждат отдолу. Пипи носи и два дълги чорапа – един раиран и един черен.

Адвокатите на “Пени” са използвали това, за да посочат разликите между рекламните образи и литературния оригинал, като са изтъкнали, че има разминаване в роклите, чорапите и обувките. Карнавалните костюми били със зелени рокли или на карета, например.
Разочарованите ищци коментирали, че не един търговец печели на гърба им, като използва най-популярната детска героиня, за да продава стоките си.

Книгите на Астрид Лингрен тук

„Астрид Линдгрен“ от Сибил Грефин Шонфелд тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …