Начало / Критика / Какво става, когато се състави списък с „най-добрите книги”?

Какво става, когато се състави списък с „най-добрите книги”?

„Entertainment Weekly” публикува наскоро списък със 100-те най-добри книги за всички времена. Изборът е на редакторите на изданието. Но сайтът flavorwire.com не е съгласен с някои от предлаганите  книги, упреквайки, че редакторите са се опитали да задоволят всички вкусове и са включили прекалено много незначителни творби, за сметка на задължителни такива. Ето и 5-те грешки на „Entertainment Weekly” според flavorwire.com:

1. Как така „Одисей” липсва? Да, творбата на Джеймс Джойс не е най-приятното и отпускащо четиво, но този роман е признат за стълб в европейската литература и е недопустимо да е извън класацията.

2. От кога има етикети „най-велик” на творчеството на Айн Ранд? Не оспорваме приноса й към философията, но „Атлас изправи рамене” е ужасна книга и изобщо не трябва да бъде претендент за такива листи.

3. Признаваме, че „Паяжината на Шарлот” от Е. Б. Уайт е много добро произведение за деца, но дали трябва да е за сметка на „Мадам Бовари” от Гюстав Флобер? Сериозни ли сте?

4. Наистина ли всички романи на Джон Ъпдайк за Заека трябва да се приемат за едно цяло? Това е като всички филми от поредицата „Кръстникът” да се слагат под общ знаменател.

5. Подобни листи трябва да предизвикват дискусии или най-малкото, да провокират интереса на читателите. Но е неправилно да не им се сложи поне някакъв обобщаващ контекст.

Изборът на „Entertainment Weekly” на http://www.ew.com/ew/gallery/0,,20712079_20716879,00.html

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …