Начало / България / Георги Мишев се отказа от почетното си гражданство

Георги Мишев се отказа от почетното си гражданство

Почетният гражданин на Ловеч писателят Георги Мишев се отказва от званието, съобщи  издателят Васил Колев за „Народен глас – гласът на Ловеч”. Причината е, че Общинският съвет не пожела местен площад да носи името на поп Кръстю .

Георги Мишев и братята Васил и Марин Колеви от фондация „Граждани срещу насилието” са радетели за реабилитирането на свещеника.  Тяхно е предложението мястото пред галерията да се именува „Площад поп Кръстю и приятели”, както и да се постави паметен знак.

От фондацията ще изпратят отворено писмо до медиите и до институциите, в което ще посочат главния виновник за ситуацията в Ловеч, казва още Васил Колев. Възможно ли е всички предатели на Левски от Ловеч да са реабилитирани, а единственият верен сподвижник да е низвергнат, пита той.

Писателят и сценарист Георги Мишев стана почетен гражданин на Ловеч през 2006 г. Авторът на романите „Матриархат“, „Вилна зона“, „Селянинът с колелото“, „Дами канят“ и „Патриархат“, както и на киносценариите на „Преброяване на дивите зайци“, „Самодивско хоро“, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“ е живият класик на българската белетристика. Ярката му позиция за проблемите на деня прозира от всеки негов ред.

Свързани заглавия
Георги Мишев с наградата „Константин Константинов“ за цялостен принос
Георги Мишев: Комунистическо мислене продължава да затлачва мозъците на нашите историци
Георги Мишев е носителят на наградата „Иван Вазов” за 2011 г.
Българската филмова академия награждава Георги Мишев за цялостно творчество

Книги от Георги Мишев тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …