Начало / Свят / Продава се къща, в която е живял Уилям Блейк

Продава се къща, в която е живял Уилям Блейк

Къщата, в която Уилям Блейк е живял между 1800 и 1803 г., е обявена за продан, съобщи „Гардиън”. Именно там той е започнал работа по известната си поема „Milton: A Poem”. Цената е 650 000 паунда.

Блейк вече бил написал признати произведения като „Песни на невинността и опитността”, когато решава да напусне Лондон, заедно със своята съпруга Катрин. Двамата отиват да живеят в къщата във Фелфам, Западен Съсекс. Освен че е започнал работа по „Milton: A Poem”, докато е живял там, поетът е илюстрирал творбите на своя колега Уилям Хейли.

Както е известно, Блейк е бил и гравьор. Когато е бил на 18 години, той е бил чирак на майстор в занаята. Тогава изкарвал прехраната си, като продавал гравюри и илюстрирал книги и списания.

Престоят на автора във Фелфам приключва след сблъсък с властите. Блейк е обвинен, че е нагрубил войника Джон Скофийлд, като е отправил и обиди по адрес на тогавашния крал. Смята се, че е казал: „Проклет да е кралят, проклет да е неговият войник… всичките са роби!”. Впоследствие обвиненията са свалени, но поетът напуска града.

Уилям Блейк е английски поет, художник и печатар, роден през 1757 г. Смятан е за един от ранните представители на романтизма. Повече признание получава след смъртта си. На български са преведени творбите му „Песни на невинността и опитността” и „Дървото на гнева”. Публикувана е и колекцията „Selected Poems”. Умира през 1827 г.

Книги на Блейк тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

5c7e6909e9cfd

Тимъти Снайдър: Русия е фашистка държава

Коментар на Тимъти Снайдър за „Ню Йорк Таймс“: Фашизмът никога не е бил победен като …