Начало / Свят / Продава се къща, в която е живял Уилям Блейк

Продава се къща, в която е живял Уилям Блейк

Къщата, в която Уилям Блейк е живял между 1800 и 1803 г., е обявена за продан, съобщи „Гардиън”. Именно там той е започнал работа по известната си поема „Milton: A Poem”. Цената е 650 000 паунда.

Блейк вече бил написал признати произведения като „Песни на невинността и опитността”, когато решава да напусне Лондон, заедно със своята съпруга Катрин. Двамата отиват да живеят в къщата във Фелфам, Западен Съсекс. Освен че е започнал работа по „Milton: A Poem”, докато е живял там, поетът е илюстрирал творбите на своя колега Уилям Хейли.

Както е известно, Блейк е бил и гравьор. Когато е бил на 18 години, той е бил чирак на майстор в занаята. Тогава изкарвал прехраната си, като продавал гравюри и илюстрирал книги и списания.

Престоят на автора във Фелфам приключва след сблъсък с властите. Блейк е обвинен, че е нагрубил войника Джон Скофийлд, като е отправил и обиди по адрес на тогавашния крал. Смята се, че е казал: „Проклет да е кралят, проклет да е неговият войник… всичките са роби!”. Впоследствие обвиненията са свалени, но поетът напуска града.

Уилям Блейк е английски поет, художник и печатар, роден през 1757 г. Смятан е за един от ранните представители на романтизма. Повече признание получава след смъртта си. На български са преведени творбите му „Песни на невинността и опитността” и „Дървото на гнева”. Публикувана е и колекцията „Selected Poems”. Умира през 1827 г.

Книги на Блейк тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Dirndl-Lederhosen-costumes-Munich-Oktoberfest-2019-Germany

Октоберфест с книга вместо с бира в ръка

Ето книги, които могат да съхранят духа на празника В наши дни Октоберфест се слави …