Начало / Критика / Защо се отказваме от дадена книга?

Защо се отказваме от дадена книга?

Всички ние сме попадали в такава ситуация като читатели – разбираме, че дадена книга не отговаря на нашите очаквания. Независимо дали е творба от любим автор или роман, препоръчан от ентусиазиран приятел. Понякога ни трябва само параграф, за да осъзнаем това, друг път – 100 страници. Оскар Уайлд често е бил критикуван, че не чете целите книги, а сега изказва прибързано. Великият ирландец отговарял, че не е необходимо да се изпие цялата бъчва с вино, за да се разбере, че не е добро. „Гардиън” публикува текст, които обяснява причините да не дочитаме определени книги.

Според графика, публикувана в goodreads.com, 38,1% от читателите довършват книгите докрай, независимо дали им харесват или не. Това обаче показва, че повечето хора все пак в един момент изоставят четивото, ако то не задоволява техните желания. Какви биха могли да бъдат причините?

Една от тях е, че книгата може да е в категорията „трудни за четене”. Например „Одисей” от Джеймс Джойс, „Безкрайна шега” от Дейвид Фостър Уолас, както и някои произведения на Томан Пинчън и Дон ДеЛило. Не е срамно да признаем, че дадена творба ни е прекалено трудна. Така показваме, че осъзнаваме собствените си лимити. Освен това, може би просто не е сега момента и бихме могли да разберем и оценим въпросното произведение по-напред в бъдещето.

Малко са обаче книгите, които влизат в тази категория. В повечето случаи причината е, че просто животът е прекалено кратък. В един момент осъзнаваш, че просто нямаш време, което да губиш, четейки нещо, което изобщо не ти допада. Но да опитаме и да се откажем е далеч по-добре, отколкото да не опитаме въобще.

В крайна сметка животът ни е изграден от изборите, които правим. Включително коя книга да четем. Както и в останалите аспекти, не винаги взимаме правилното решение. Всички ние в един момент сме вдигали поглед от страницата, разколебани дали да продължим нататък – книгата не е това, което сме се надявали. Но винаги има надежда – следващата или по-следващата книга ще си струва всяка секунда, която сме отделили в четене.  Стига само да продължим да опитваме.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …