Начало / България / „Панахида за Яворов” и „Култът „Яворов” излизат в уникално издание

„Панахида за Яворов” и „Култът „Яворов” излизат в уникално издание

До дни на книжния пазар ще излезе уникално издание в две книжни тела: фототипно издание на неизвестната поетична творба на Гео Милев „Панахида за Яворов” и изследване към него, наречено „Култът „Яворов”, на литературната изследователка Катя Зографова. Изданието е спечелило конкурс на Министерство на културата. Издава го „Изида”.

Премиерата му ще бъде по време на Националните поетични празници „Яворови дни” в Поморие – на 21 юли, неделя, от 18,30 ч. в читалище „Просвета“ – Поморие. Изданието ще бъде представено от известния яворовед проф. Михаил Неделчев.

В „Култът „Яворов” Катя Зографова изследва раждането и трансформациите на култа към големия български поет с трагична съдба. Книгата включва и проникновен критически анализ на „Панихида за Яворов” – уникалната поетична творба на Гео Милев. Според авторката тя е връх в култа „Яворов”.

Изследването на Катя Зографова е в комплект с фототипното издание на „Панихида за Яворов” на Гео Милев (с изящна черна корица със сребърен надпис), поема на екстаза, текст-провокация в новаторско книжно тяло, избликнала у пламенния млад поет непосредствено след трагичната смърт на Яворов. Писана е през 1914 в Лайпциг, но досега остава сред неизвестната част от творческото наследство на Гео Милев и тепърва ще бъде преоткрита.

Книги от Катя Зографова тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …