Начало / Любопитно / 5 книги за Великата френска революция

5 книги за Великата френска революция

На днешния ден, 14 юли, преди 224 г. парижани атакуват Бастилията. Щурмът на средновековната крепост се смята за начало на Великата френска революция, въпреки че т. нар. „Общества мисълта” – просвещенски гнезда, известни и като “обществени училища за демокрация и бунт”, подготвили революционните събития много по-рано. Именно от техните среди излиза  в началото на януари 1789 г.брошурата „Що е това третото съсловие?”. Неин автор е Еманюел-Жозеф Сийес – свещеникът на Шатр. Памфлетът реално се превърнал в манифест на бъдещата революция и много историци смятат именно публикуването му за действителното начало на революцията.  
Събитията, които се случват във Франция през 1789 -1799 г., имат фундаментално значение за съдбата на Европа. Ехото от този период още не е заглъхнало. “Истина е, че нито един историк …не може да каже, че какви “сили” – явни или тайни – са подтикнали през 1789 г. френския народ към тотална революция срещу монархията и църквата. По дефиниция те не могат да се “видят” или “документират”, категорични са Греъм Хенкок и Робърт Бовал в „Талисман: Свещени градове, свещена тайна“ .
Предлагаме ви 5 книги, които хвърлят светлина върху тези исторически събития.

Великата френска революция“ от Вилхелм Блос
Авторът разглежда историческите явления и събития в контекста на икономическите условия. Той обръща особено внимание на социалните преобразования и свързаните с тях промени в мисленето, които се отразяват върху хода на историята като цяло. Книгата предоставя едно безпристрастно изследване на събитията, представяйки ги като рожба на условията – естествени и неизбежни в онази велика и всеобща борба, при която един цял стар свят се превръща в нов.
Изданието е предназначено за широк кръг читатели, в това число и историци, политолози, социолози, учащи – всички, които искат да се ориентират в сложната плетеница от исторически събития и факти, оказали значимо влияние върху обществения и политически живот в Европа.

„Хроника на Великата френска революция“ от Владимир Владов
Повечето книги, посветени на Великата френска революция, акцентират върху отделни личности и събития, защитавайки определени социални и философски идеи. За разлика от тях, придържайки се към конкретната фактология, без да обременява читателя с философски разсъждения и анализи или да натрапва определени изводи, ден по ден, настоящото изследване разказва за всички по-важни политически и военни събития във Франция и Европа от началото на 1789 г. до разпускането на Националната конституционна асамблея на 30 септември 1791 г.

„Хроника на Великата френска революция Ч.II: Походът срещу Версай“ от Владимир Владов
„Постарах се да опиша максимално точно и обективно събитията от тази бурна епоха. Смятам, че дължа това на участниците в революцията, които с делата си са изградили основите на демократичното общество, в което живеем днес. Оставям на читателите да преценят доколко те са успели в намеренията си“, споделя авторът.

История на модерния свят“ от Андрей Пантев и Христо Глушков
Изследването предоставя обяснение на събитийна информация за времена и епохи, личности и процеси, моделирали съвременното състояние на света. Въпреки че разглежда отделни стопански, културни и идеологически компоненти на многостранно развитие, книгата е преди всичко политическа история на модерния свят. В новия вариант трудът поставя и общотеоретически въпроси за периода и за историята изобщо. Те са вградени в конкретната фактография при обяснението на същността и духа на историческите промени. С такъв подход авторите застъпват принципа за съществената разлика между знанието и разбирането, застъпен в професионалната историография.

Деветнадесетият век на Европа. От Френската революция до Първата световна война“ от Петко Петков
Синтезиран поглед върху основните събития в Европа в периода от Великата френска революция до Първата световна война. В изследването си авторът иска да подчертае общите за Европа еволюционни и революционни промени в развитието на икономиката, социалните структури и политическите модели. Тези промени започват с Френската революция, която разтърсва силно Европа и предопределя в голяма степен последващото й развитие. Политическите идеи, довели до победата на буржоазията във Франция, вече шестват в цяла Европа. Действайки в различна степен и съобразно спецификата на отделните нации и региони, тези идеи разчистват пътя на буржоазията към властта. Индустриалната революция и бурното икономическо развитие през XIX век прави Европа богата и активизира колониалните интереси на големите европейски сили. Това засилва противоречията помежду им и допринася за избухването на Световната война от 1914-1918 г.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …