Начало / Свят / Умните, но бедни деца, изостават в четенето от своите по-богати връстници

Умните, но бедни деца, изостават в четенето от своите по-богати връстници

Дори най-умните деца с непривилегирован произход изостават в четенето от своите по-богати връстници, съобщи thebookseller.com. Така твърдят от „Sutton Trust” – благотворителна организация в Обединеното кралство, която се занимава с въпросите на образованието.

Според учените това важи най-вече за момчетата, където разликата може да достигне 30 месеца. Такива резултати е дало проучването, водено от д-р Джон Джерим от Образователния институт на университета „University of London”. Екипът на Джерим е подложил 15-годишни деца на най-различни тестове, свързани с четене.

Най-голяма е разликата в Шотландия, а Англия е на второ място. „Sutton Trust” призовава училищата и университетите да не губят най-умните си възпитаници само заради тяхната невъзможност да покрият материалните си разходи.

Сър Питър Лампл, председател на организацията, коментира:

„Икономическият недостиг не бива да задушава таланта, където и да съществува той. Ако не подкрепим най-умните ни учащи, ние не само ги проваляме, но и губим от възможността за конкуренция в глобален мащаб. Не трябва да допускаме тези неравенства да пречат на умните деца да се издигат в обществото”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …