Начало / Свят / Умните, но бедни деца, изостават в четенето от своите по-богати връстници

Умните, но бедни деца, изостават в четенето от своите по-богати връстници

Дори най-умните деца с непривилегирован произход изостават в четенето от своите по-богати връстници, съобщи thebookseller.com. Така твърдят от „Sutton Trust” – благотворителна организация в Обединеното кралство, която се занимава с въпросите на образованието.

Според учените това важи най-вече за момчетата, където разликата може да достигне 30 месеца. Такива резултати е дало проучването, водено от д-р Джон Джерим от Образователния институт на университета „University of London”. Екипът на Джерим е подложил 15-годишни деца на най-различни тестове, свързани с четене.

Най-голяма е разликата в Шотландия, а Англия е на второ място. „Sutton Trust” призовава училищата и университетите да не губят най-умните си възпитаници само заради тяхната невъзможност да покрият материалните си разходи.

Сър Питър Лампл, председател на организацията, коментира:

„Икономическият недостиг не бива да задушава таланта, където и да съществува той. Ако не подкрепим най-умните ни учащи, ние не само ги проваляме, но и губим от възможността за конкуренция в глобален мащаб. Не трябва да допускаме тези неравенства да пречат на умните деца да се издигат в обществото”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

234121_b

Деян Енев: „Един документ за миналото ни със силата на бомба“

„В Македония под игото. Поменик на мъчениците“ е автентичната история на едно македонско село, оставено …