Начало / Свят / Фестивалът „Southbank Literature festival” ще почете Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Албер Камю

Фестивалът „Southbank Literature festival” ще почете Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Албер Камю

Фестивалът „Southbank Literature festival” ще бъде посветен на Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Албер Камю, съобщи британският „Телеграф”. Събитието ще се проведе в Лондон тази есен (23 октомври-28 ноември).

На 28 август тази година ще се навършат 50 години от известната реч на Кинг, „Имам една мечта”. Цял ден ще бъде посветен на тази тема, като главно действащо лице ще бъде организацията „The Last Poets”, която се състои от поети и музиканти. Тя е създадена през 60-те години на ХХ век в подкрепа на движенията за борба за правата на афро-американците.

На 7 ноември пък ще бъде отбелязан един век от рождението на Албер Камю, едно от най-великите имена на френската литература. 5-има актьори ще играят своеобразна постановка, четейки от „Чужденецът” – най-знаменитата творба на Камю.

Свободата на мислене в политиката също ще бъде отразена. Патрон е Нелсън Мандела. 27 писатели, поети, музиканти и актьори ще изпълнят по нещо в негова чест. Ден ще бъде отделен и на катаклизмите в Гърция и пакистанската активистка – тийнейджърката Малала Юсуфзай, която оцеля след покушение на талибаните.

Сред по-известните автори, които ще присъстват, са Шеймъс Хийни, Маргарет Атууд, Елизабет Гилбърт и Уилям Бойд. Бойд ще представи „Solo” – последният роман за Джеймс Бонд, който е негово дело.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

timthumb

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа Известни имена от бранша се сдружиха, като планират …