Начало / Любопитно / Внимание! Шоколад и книги

Внимание! Шоколад и книги

Днес, 8 юли, е Европейският ден на шоколада. На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник.

Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото – наричали го „храна на боговете“. Думата „какао“ идва от техния език, което испанците възприемат и пренасят в Европа. Легендата гласи, че ацтеките смятали какаовото дърво за свещено, защото го считали за подарък от бог Коатцекоатл. Когато испанските конквистадори (1519 г.) превземат Мексико, в съкровищните камери на Монтесума II – последният ацтекски владетел, намират над 25 хиляди стотници какао, които били заграбени и част от тях пренесени в Европа. Продуктът, макар и непознат се търгувал много скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб „можела да достигне до 100 какаови зърна“. Първоначално, какаовите продукти основно напитки не са били подслаждани, а се консумирали горчиви.
Първото шоколадово блокче е направено едва през 1842 г. от Джон Кадбъри – (английски квакер) на когото му хрумнало да направи твърд шоколад. По-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, познат днес като млечен шоколад.

Предлагаме ви няколко сладки книги, но бъдете внимателни.

„Шоколад“ от Джоан Харис
Романът излиза през 1999 г . В него Харис разказва една ексцентрична и мистична история, в която се противопоставят остарели религиозни предразсъдъци и свободен съвременен дух около екзотично магазинче в едно малко френско градче. Книгата бързо става популярна от човек на човек и е обявена за бестселър №1 в лондонския вестник “Сънди Таймс”. Номинирана е за роман на годината и печели наградата „Creative Freedom”. Филмовите права са продадени веднага на “Мирамакс Пикчърс” и през 2000 г. излиза на екран филма „Шоколад” с участието на Жулиет Бинош и Джони Деп. Успехът на книгата и филма и носят световна слава и тя се отдава изцяло на писателската си кариера.

„Мъже, пари и шоколад“ от Мена ван Праг
Книгата е за всяка жена, изпълнена с мечти да се освободи от рутината, да открие истинската любов и да придобие силата, чрез която да постигне щастие.
Автобиографичният роман на Мена ван Праг ни кара да съпреживеем нейното духовно пътешествие, за да видим какво е възможно да се случи, когато някой отвори сърцето си – да намери любовта, без да загуби себе си, да открие работата, носеща дълбоко вътрешно удовлетворение, и да възпиеме шоколада като източник на удоволствие, а не на болка и вина.

„Насладата от шоколада“ от Никол Шрайбер
Шоколадът е нещо много по-добро от славата, която напоследък се носи за него! Ако го консумирате с мярка, той снабдява организма ни не само с хранителни вещества, но активира и нашите телесни субстанции на щастието и доброто самочувствие, като внася хармония между тялото, душата и ума.
За това и за още много други неща около „сладкия порок“ ще научите от тази книга: за кафявото злато на древните ацтеки и как то се превърнало в лакомство за всеки; как от суровото какао се добива шоколад; какво съдържа шоколадът и какво е действието на съставките му; със сигурност не знаете всички чудновати рецепти с шоколад и какао – кремчета, торти, напитки и други сладки; със сигурност не сте се усъвършенствали в изкуството да се наслаждавате на шоколада като на ласка или целувка; защо не бива да ви гризе съвестта, когато си похапвате кафявото изкушение.

„От шоколада до морфина“ от Д-р Ендрю Уейл и Уинифред Роузън
Преди години първото издание на „От шоколада до морфина“ в САЩ незабавно беше признато като наръчника за законните и незаконните дроги. Авторът на бестселъри д-р Ендрю Уейл и съавторката му Уинифред Роузън са преработили популярната си книга, осигурявайки изчерпателна информация за най-новите дроги на XX век.
Дрогите продължават да са всепроникващи и както децата, така и техните родители имат нужда от пълна, непредубедена информация за начина, по който наркотиците влияят върху психиката и тялото. Без да опрощават или да заклеймяват употребата на дрога, авторите пишат за широк спектър от съществуващи вещества – от кафето до марихуаната, от антихистамините до психеделиците, от стероидите до новите „умни дроги“. Освен че описват възможните ефекти на всяка дрога, авторите обсъждат предпазните мерки и алтернативите, позволявайки на читателите да направят информиран и интелигентен избор.

„Като гореща вода за шоколад“ от Лаура Ескивел
Всяка глава от романа на Лаура Ескивел започва с готварска рецепта и в това няма нищо изненадващо, тъй като голяма част от действието е съсредоточена в кухнята – сърцето и душата на традиционното мексиканско семейство. Тита, най-малката дъщеря на богат скотовъдец, отрано знае каква съдба й е предопределена – тя ще остане неомъжена, за да се грижи за майка си, докато е жива.
Когато Тита се влюбва в Педро, майка й бърза да попари любовта й и тиранично урежда брак между по-голямата и сестра Росаура и любимия на Тита. Но Тита има едно несъкрушимо оръжие – нейните готварски умения…

„Уроци по грим и горчив шоколад“ от Красимира Стоева
Дали красотата е предпоставка да бъдеш приет и обичан? Заслужава ли си да умреш заради стремежа към съвършенство?
С тези въпроси се сблъсква амбициозната студентка по психология Рени. Когато решава да пише курсова работа за момичета, страдащи от анорексия и булимия, тя не подозира, че целият й живот ще се преобърне. Запознава се с интелигентната Христина, която вижда всичко в черни краски, а зад измамния вид на Деси се крие объркано момиче, което неистово се опитва да избяга от миналото. От интересни клинични случаи те се превръщат в нейни приятелки. Опитвайки се да им помогне, Рени се изправя пред своите собствени страхове.

„Златната книга на шоколада“
В сборника ще намерите повече от 300 великолепни рецепти за шоколадови изкушения – бисквити, десертчета, сладкиши, кексчета, палачинки, изискани десерти, кремове, сладоледи, торти, бонбони, напитки и солени ястия с шоколад. Книгата е богато илюстрирана, което ви дава възможност да видите готово вече лакомство, преди да сте започнали да го приготвяте. Насладете се и на любопитните факти от историята на шоколада, които ще намерите в първата глава на книгата.

„Шоколад за модерни хора“
Ако страстно желаете нови сладки преживявания книгата ще ви осигури повече от 50. Толкова са неустоимите рецепти с шоколад в нея. Крехките малки сладки, въздушните кексове, фините
десерти и ароматните горещи напитки с лекота ще се погрижат за вашите кулинарни удоволствия с дъх на какао. А ако сте авантюрист по душа, за вас са новаторските ястия като запечена паста с шоколад или телешко филе с шоколадов сос.

Само шоколад тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …