Начало / Автори / Да не забравяме Лафонтен

Да не забравяме Лафонтен

На днешния ден, 8 юли, е роден Жан дьо Лафонтен (1621-1695) –  един от най-популярните баснописци в световната литература.Учил е богословие и право в Париж. Едва 37-годишен започва да се занимава с литература.

Но истинското си призвание Лафонтен намира като баснописец. През периода 1665-1685 г. излизат няколко тома от неговите „Приказки“. Сюжетите в повечето случаи не са оригинални, а заети от други автори. Лафонтен им дава оригинална поетична обработка и идейно-естетически смисъл, в който се оглежда неговата съвременност. Той се придържа към националните традиции и ги изразява лаконично, сатирично, с иронично-шеговита изобличителност. Жан дьо Лафонтен пише истории за животни, в които се казват много истини за хората – за техните недостатъци и честолюбиви желания, за глупавите положения, в които нерядко изпадат. Чрез басните той разкрива порочните нрави на своята съвременност: лицемерието, ласкателството, егоизма, глупостта, страхливостта, гордостта. По тази причина духовенството забранява приказките на Лафонтен да се публикуват във Франция, но за сметка на това те са отпечатани в Холандия. Неговите басни са събрани в дванадесет книги, писани в продължение на повече от двадесет години. Автор е на романа „Любовта на Психея и Купидон”. Писал е и пиеси.

Предлагаме ви баснята „Магарето, което носи светлина”. Излишно е да се коментира актуалността й.

Магарето, което носи светлина

Един осел, товарен със светини,
въобрази си възгордян,
че нему се кади тамян
и нему ревностно светът поклони чини.

Но някой грешката му забеляза. —
Хей, вразуми се, бай Осел — му каза, —
и самохвалството си остави.
На тебе, байно, идола, уви,
почитат всички тук
и него славят, значи.

На съдия неук
одеждата се тачи.

Басните на Лафонтен тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Shortlist 2021

Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Ясни са четирите родни номинации за 2021-а Наградата за литература на Европейския съюз, както е …

Един коментар

  1. Жан дьо Лафонтен (на френски : Jean de La Fontaine) е един от най-популярните баснописци в световната литература. Роден е на 8 юли 1621 г. във френския град Шато Тиери в областта Шампан . Следва богословие и право в Париж, но повече се интересува от литература. Литературната му дейност започва късно , на 37 години.