Начало / Свят / Книгите на Джейн Остин са били препоръчвани като антидепресант

Книгите на Джейн Остин са били препоръчвани като антидепресант

Книгите на Джейн Остин били препоръчвани на ветераните от Първата световна война, за да им помогнат с посттравматичния стрес, съобщи  английският „Телеграф”. Те давали на войниците чувство за сигурност и спокойствие. Така твърди д-р Паула Бърн, която е учен в „Оксфорд” и експерт по Джейн Остин. Според нея, в напрегнатото ежедневие днес, творчеството на Остин може да има същия положителен ефект.

„Живеем в луд свят. Няма нищо лошо в това да намираме спокойствие и утеха в творчеството на Джейн Остин. Нейните книги били предписвани като антидот на стреса и менталните проблеми на ветераните от Първата световна война. Четели са я в окопите дори. Нейните книги са за измъчени души. Тя е обичана както от академичното общество, така и от масовата публика – малко хора успяват да постигнат това”, коментира Бърн.

Д-р Бърн е авторка на биографията на писателката, „The Real Jane Austen: A Life in Small Things”. Джейн Остин често е критикувана, че е игнорирала конфликта на Англия с Франция на Наполеон в своите книги.

Книги от Джейн Остин тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dante

Редактираха Данте в опит за повече коректност

700-годишнината от смъртта на великия поет честваме през 2021-а Пасажи, които са обидни за исляма, …