Начало / България / Поставиха паметна плоча на Цончо Родев в Провадия

Поставиха паметна плоча на Цончо Родев в Провадия

Паметна плоча на писателя Цончо Родев беше открита върху фасадата на читалище „Алеко Константинов 1884“ в родния му град Провадия, съобщи  provadiadnes.com. Писателят почина на 27 декември 2011 г. и завеща над 2000 книги на библиотеката.

На церемонията в събота беше поканена съпругата му Надя Родева. Присъстващите разгледаха обновения отдел за възрастни на библиотеката, която вече носи името „Цончо Родев“, както и залата с дарените книги от личния фонд на писателя. Там е подредена експозиция с негови лични вещи, награди и снимки, които са част от дарението. Чрез завещанието си Родев е подпомогнал и ремонта на базата. Предсмъртното му желание е било няколко важни институции да се сдобият със знание, книжнина и условия за развитие.

Цончо Родев е автор на книги на историческа тематика за юноши и за възрастни. Една от най-известните му книги е „Изпитание“, тя отразява събитията по време на Сръбско-българската война. Написал е и трилогия за историята на град Сливен по време на турското робство и Освобождението.

Родев е бил и инструктор водолаз, наречен е пионер на подводната археология в България. Плоча на негово име има край Маслен нос, Приморско.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …

Един коментар

  1. Поклон,прочетох Тътени,бурята,и настана ден и торба с ключове.уникални книги,които всеки истински родолюбец трябва да прочете.Съжалявам че не можах да целуна ръката на такъв голям българин.Поклон