Начало / Свят / Съвременните деца пропускат удоволствието от хубавата книга

Съвременните деца пропускат удоволствието от хубавата книга

Съвременните деца пропускат удоволствието, което доставя добрата книга. До такъв извод се е стигнало на конференцията „Children’s Media Conference” в Шефилд, Великобритания, проведена през миналата седмица, съобщи „Гардиън”. За това са виновни както родителите, така и образователната система.

Учените са открили, че макар родителите да четат често на децата си, докато те са малки, това спира в момента, в който те започнат училище и се научат да четат. Най-честото оправдание на родителите е липсата на време. Едва 2% от родителите на деца в първи и втори клас им четат всеки ден.

В същото време 82% от учителите в Обединеното кралство обвиняват политиката на правителството спрямо образованието. Те смятат, че учебната програма е такава, че не оставя възможност да се представят на децата вариации от добри четива. Друг фактор е намаляващият брой на компетентни училищни библиотекари, които да мотивират учениците да заобичат четенето.

За сметка на това децата прекарват все повече време пред екрани, под формата на компютърни игри и други дигитални устройства. Учените и учителите, взели участие в конференцията, изразиха мнение, че електронните джаджи са интуитивни за децата, докато четенето е умение и изисква усилия, за да се постигнат резултати. Те изразиха надежда, че с разрастването на пазара на е-книги добри четива все пак ще достигнат до подрастващите.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …

2 Коментари

  1. Третият път на Рюстов може да бъде описан като днешната социалдемокрация. Смесената икономика, която той предлага, е на светлинни години от либералното общество, описвано от класическите либерали, в което политическата власт се ограничава (най-много) до полиция, армия и съд. Рюстов комбинира елементи на социалния романтизъм, характерен за много социалисти от неговия период, със собствената му критика към абсолютната власт на политиците и колективисткото общество.

    • Май имаше предвид „със собствената СИ критика“, а? Първо научи граматиката на българския език, после коментирай.

      А за децата: така е, като единственото нещо, което правят, е да седят пред компютрите си през цялото време. Аз съм на 13, почти на 14 години и много ме е срам от 99% от моите приятели, а също така и от 99% от връстниците ми. Аз обожавам да чета и прекарвам повече време пред книгите си, отколкото пред лаптопа си. 90% от времето, което прекарвам пред лаптопа си, го използвам, за да пиша. В момента подготвям първата си книга – страхотна поредица от невероятни романи, смея да кажа. Надявам се, че до няколко години (2 или 3 най – много) първата ми книга ще бъде издадена и Вие ще можете да я четете. :) :) :)