Начало / Свят / Съдебен иск се опитва да спре грандиозния ремонт на библиотеката в Ню Йорк

Съдебен иск се опитва да спре грандиозния ремонт на библиотеката в Ню Йорк

Защитници на културните ценности се опитват да спрат по съдебен път грандиозния ремонт на обществената библиотека в Ню Йорк, съобщи huffingtonpost.com. Той беше обявен през февруари 2012 г. и предвижда пълно обновяване на основната сграда на „Пето авеню” на стойност 300 млн. долара.

За целта обаче част от книжния фонд трябва да бъде преместен в Ню Джърси и при поръчка всяка книга да бъде доставяна в рамките на 24 часа. Противниците на това решение са подали иск в съда в Манхатън, като са поискали спиране на преместването. Според тях по този начин се унищожава една важна културна институция в Ню Йорк.

От библиотеката излизат с тезата, че това е единственият начин за спасение на книжното богатство. Идеята за тотално „презареждане” е от 2008 г., но финансовата криза попречи на осъществяването й. Парите за ремонта трябваше да дойдат от продажбата на две от сградите на библиотеката в Среден Манхатън.
Ръководството влезе във връзка с прочутия британски архитект Норман Фостър, от когото се очаква да осъществи новия дизайн на библиотеката. Директорът Антъни Маркс планира откриването на още сгради, което ще струва 40 млн. долара. Той се надява фондове и дарения да подкрепят замисъла му. Около 150 млн. долара ще бъдат дадени от градската управа. Немалка сума ще бъде осигурена от продажбата на пет етажа офиси в билдинга, в който е настанен бизнес отделът на библиотеката.

Миналата година настоятелството обяви, че дава пълната си подкрепа за действията на директора. Подкрепят го и дарителите. Стивън Шварцман, чийто фонд е дарил 100 млн. долара на библиотеката през 2008 г., заяви, че е доволен от възродените планове за обновление и че когато те се осъществят, хората ще бъдат смаяни.

Свързани заглавия
Библиотеката на Ню Йорк започва гигантско обновление

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

future-library-870x507

Библиотеката на бъдещето получи нови творби

Проектът е с крайна дата през 2113-а Създателка на Библиотеката на бъдещето е Кейти Патерсън. …

Един коментар

  1. Настоятелството е обявило, че дава пълната си подкрепа за действията на директора. Подкрепят го и дарителите. Стивън Шварцман, чийто фонд е дарил 100 млн. долара на библиотеката през 2008 г., заяви, че е доволен от възродените планове за обновление и че когато те се осъществят, хората ще бъдат смаяни.