Начало / Любопитно / „Тайните на пластилина“ от Рони Орен (ревю)

„Тайните на пластилина“ от Рони Орен (ревю)

Надежда ГОСПОДИНОВА

Истината е, че преди да се запознаем с метода на Рони Орен, сме плескали много пластилин по масата и пода и любимото ни занимание беше да правим спагети с една машинка или супичка в купичка. Когато обаче си избрахме първото животно от книгата “Тайните на пластилина. Домашни животни”, за първи път заниманията ни придобиха някаква целенасоченост. Това е книга, с която може наистина да се учи и да се играе.

Всички тайни на пластилина се отключват с тези три ключа – топче, пръчица и питка. Така може да сътворите всичко, от мишка до човек. И за детето е пределно ясно какво се иска от него. И докато се учи да прави животинки от пластилин, то придобива важни за развитието му умения – да наблюдава, да възпроизвежда, да се концентрира за по-дълго време, да координира ръчичките… Научава нови неща за животните.

Освен че моделирането помага за развитието на фината моторика – така важна по-късно за усвояването на писането, – има още няколко причини, заради които книгите на Рони Орен са толкова успешни:
– Заради лесния метод, с който могат да се изпълнят простички и по-сложни фигури.
– Заради илюстрациите, които са в съотношение 1:1 и функционират като визуални инструкции.
– Заради прецизните писмени инструкции, визуализирани стъпка по стъпка. Всяко обяснение с думи има и визуален еквивалент!
– Заради добре структурираното съдържание и последователността. На дясната страница са изложени писмените инструкции, на лявата – изображенията.
В книгата са представени моделите на 11 животни, следвани от 11 пластилинови композиции. Две страници учат как да се направи конкретно животно, а следващите две страници представят животното в пластилинов контекст, подобен на реалната му среда – къде живее, с какво се храни, какво е характерно за него. Има писмени инструкции какво друго може да се моделира към животното – например сиренце за мишката или островче за костенурката. Предлагат се варианти за цветове.

Какво друго може да научи детето, докато работи с тази книга?
– За цветовете, как да ги смесва, за да получи други цветове и нюанси.
– За формите и фигурите, като ги създава с ръцете си.
– За големини, пространства и количества – да направи нещо по-късо, по-дълго, по-голямо, да брои колко топчици са нужни за краката на животното.
– За самите животни и частите на тялото – например, че петлето има по-голям гребен от кокошката, а жабата има дълъг език.
– За храната на животните – как се прави морковче или царевичка.
– За средата и навиците на животните – къде обитават, какво обичат да правят.

Съдържанието на книгата е подбрано и подредено така, че с нея да могат да работят деца на различни възрасти – от две-три годишните до тези в училищна възраст. Има животни, които се изпълняват с по-малко или повече елементи – например мишката или магарето.

Малкото дете има нужда от точни указания, когато учи нови неща, и книгата ги предлага. В същото време тя не ограничава, а дава възможност детето да избира между цветовете и изпълненията на някои от фигурките, има пространство за въображение и импровизация.

За по-големите книгата предлага идеи за развиване на цели пластилинови сюжети. Моделирането на едно животно не остава изолирано. Например може да се направи блато за жабата,  каручка за магарето или пирамида от костенурки.
Животните на Рони Орен имат и муцунки – с очи, клепачи, вежди… Това са най-малките и най-фини за изработване детайли, които обаче придават израз и характер на животните. Предизвикателство за всички възрасти :)
Книгата е направена от качествена хартия, със здрави корици, изряден печат и достатъчно голям формат, за да се учи от нея. Подходяща е за цялото семейство, за работа в детската градина, както и за самостоятелни занимания на по-големи деца, които могат да четат и обичат да творят…

http://knijanka.com/

„Тайните на пластилина“ тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …