Начало / Интервюта / Макс Брукс: Няма какво да ни причинят зомбитата, което да не можем да си причиним сами

Макс Брукс: Няма какво да ни причинят зомбитата, което да не можем да си причиним сами

Макс Брукс е американски писател и сценарист, роден през 1972 г. Той е син на режисьора и сценарист Мел Брукс и актрисата Ан Банкрофт. Известен е най-вече с книгата си „Z-та световна война”, която излезе през 2006 г. Тя разказва как светът е нападнат от зомбита, които заразяват хората и техния брой се увеличава. Освен това съдържа и фиктивни интервюта на хора, които обясняват как човечеството се бори с проблема. Книгата възкресява най-добрите традиции на американската журналистика, утвърждавайки се не само като развлекателна проза, но и като зловеща алегория.Скоро творбата отново влезе в бестселър листите, след адаптацията й на големия екран с Брад Пит в главната роля. Предлагаме ви интервюто, което Брукс даде за „USA Today”.

––––––––––
Вашата кариера започна с шоуто „Saturday Night Live”, на което бяхте сценарист в периода 2001-2003 г. Чувствате ли допълнително напрежение заради кариерата на баща ви като комик?
–    Това ми се струва като преди векове. Първият ми скеч беше „Супермен”. То този момент никой не е представил Джор-Ел толкова смешно, колкото Уил Феръл тогава. Спечелих „Еми” главно, защото екипът беше добър и се случи така, че аз бях част от този екип. Що се отнася до допълнително напрежение заради баща ми, бях достатъчно притиснат от традициите на шоуто, че да си нося допълнително от вкъщи.

Първата ви книга „The Zombie Survival Guide” получи голям отзвук. Вие сякаш написахте сатира затова как се оцелява при война със зомбита, но хората го приеха сериозно.
–    Не, точно обратното. Агентът ми, издателите, всички представяха книгата като сатира. Само аз се защитавах и се опитвах да обясня, че просто съм голям маниак на тази тема и съм сериозен. Впоследствие усилията ми се увенчаха. Започнах да изнасям лекции за оцеляване в такава ситуация и хората приеха темата сериозно. Надявам се от „Random House” най-накрая се осъзнаят и преместят книгата от проклетата хумористична секция и я сложат в научна фантастика или самопомощ, където й е мястото.

„Z-та световна война” излезе през 2006 г. Смятате ли, че настроенията след 11 септември допринесоха за успеха на творбата?
–    Не беше само 11 септември. Тогава се появиха много апокалиптични настроения. След 11 септември, което беше началото, имахме две войни, антракс, САРС, урагана Катрина. Последното беше най-страшно. 11 септември си отиде толкова бързо, колкото и дойде, а реакциите на спасителните отряди бяха фантастични. Докато Катрина ни раздруса наистина здраво.

Това е роман, но в него има много проучване. Как се правят проучвания за същества, които не съществуват?
–    Зомбитата може да са измислени, но исках всичко в „Z-та световна война”  да бъде истинско. Затова изучавах геополитика на ХХІ век, военна наука, макроикономика и културни особености на страните, за които пишех. Няма нищо по-страшно и по-интересно от планетата, на която живеем. Няма какво да ни причинят зомбитата, което вече да не сме или да не можем да си причиним сами.

Вие завършихте книгата около времето, в което ви се роди първото дете и загубихте майка си. Тези събития повлияха ли ви?
–    Разбира се, в известна степен. Тогава книгата беше всичко, на което разчитах, за да ме крепи. Но тогава не мислех така, а гледах на нещата крачка по крачка.

Брад Пит купи правата за филмиране на книгата. Искахте ли да напишете сценария?
–    Разбира се. Но тогава нямах никакво влияние нищо, което да ми помогне. Осъзнавах риска, но това е риск, който на много автори помагат. Ние, де факто, даваме децата си на „Холивуд”.

Какво пишете в момента?
–    Следващият ми проект се нарича „The Extinction Parade”. Това е комиксова поредица в 12 части, базирана на разказ, който написах преди години. За вампирите е – супер раса, която стои на върха на хранителната верига от години. Тогава се появяват зомбитата. Те не застрашават вампирите по никакъв начин, но унищожават хората – това, с което се хранят вампирите. История за опасността от привилегията, затова как най-голямата сила може да стане слабост.

„Z-та световна война” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Danzel R (2)

Дензъл Ребеловски: Повечето мъже са приели социалния образ на корави типове

Той е от вечните експериментатори на поколението Y, родени през 80-те и умее да се …