Начало / Автори / Натаниел Хоторн: Лесното четене означава адски трудно писане

Натаниел Хоторн: Лесното четене означава адски трудно писане

Днес, 4 юли, се навършват 209 години от рождението на големия американски писател Натаниел Хоторн. Той е автор на класически творби като „Алената буква” (1850 г.) и „Къщата със седемте фронтона” (1851 г.). Хоторн е сред първите автори, придаващи психологически елемент на своите персонажи. Набляга върху чувството за вина, породено от конфликта между стремежа към лично щастие и обществените ограничения. Представяме ви цитати от Хоторн, публикувани на brainyquote.com.

„Щастието е пеперуда, която, ако гониш, винаги ти се изплъзва. Но ако седнеш тихо, може да кацне точно върху теб”.

„Човек не може дълго време да носи едно лице пред себе си и друго пред множеството, без накрая да се обърка и да не може да разпознае кое е истинското”.

„Нашият създател никога нямаше да ни даде такива красиви дни и дълбоки сърца, за да им се насладим, ако не е искал да ни направи безсмъртни”.

„Лесното четене означава адски трудно писане”.

„Чистата ръка не се нуждае от ръкавица, която да я покрие”.

„Точността е брат близнак на честността, а неточността, на безчестието”.

„Щастието в този свят, когато идва, идва случайно. Направете го обект на преследване, и това ще заприлича на лов на диви гъски, и никога няма да го постигнете. Следвайте нещо друго и много вероятно да откриете, че сте уловили щастието, дори и без да сте мечтали за него”.

„Времето лети над нас, но оставя сянка след себе си”.

„Това, което наричаме недвижимо имущество – солидната земя, на която строим къщите си – е основата, на която лежи почти цялата вина в този свят”.

„Егоизмът е едно от качествата, които може да вдъхновява любовта”.

„Не трябва винаги да говорим на пазара какво ни се случва в гората”.

„Непорочността на жената съдържа, подобно на лука, няколко слоя”.

„Героят не може да бъде герой, ако не е в героичен свят”.

„Понякога се радваме, че сме се събудили след лош сън. Може да е така и след смъртта”.

„Животът е направен от мрамор и кал”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

the-little-girl-3045364_1920

Книжките с герои са по-полезни за децата

Локомотиви или говорещи предмети по-скоро ги разсейват Изследването е проведено в Университета на Флорида, като …

Един коментар

  1. Отворът бе достатъчно широк за безпрепятственото преминаване на малка лодка, която при нужда можеше да ни чака на тайния пристан вътре в закътаното заливче и после да ни отведе в открито море. При все това се съмнявам, че тайната врата е предназначена единствено да бъде използвана като резервен път за бягство в случай на опасност. Почти съм убедена, че Роджър разтоварва най-ценната си стока в заливчето, като после я прекарва през проходи в подземията на замъка. Освен това мисля, че тази стока всъщност няма нищо общо с превозваческия бизнес, с който моят съпруг уж се занимава, а е по-скоро плячка от нападнати и ограбени кораби. Трябва незабавно да сложа край на подобни дейности — в края на краищата Роджър Хоторн е потомък на граф, а аз съм дъщеря на уважавана аристократична фамилия! Пиратството е долна и недостойна професия — ще се постарая да му стане ясно веднъж завинаги!