Начало / Интервюта / Лий Голдбърг: Да пишеш за телевизията и да пишеш книги – това е най-добрата работа на света

Лий Голдбърг: Да пишеш за телевизията и да пишеш книги – това е най-добрата работа на света

Лий Голдбърг е американски писател, сценарист и продуцент. Известен е най-вече покрай сериала „Монк”, който беше излъчван и в България. Голдбърг е автор на сценария, както и на книги за популярния персонаж – детектив с много и нестандартни фобии. На българския книжен пазар наскоро излезе и „Г-н Монк и финансовата криза”.

Представяме ви интервю с Голдбърг, дадено за сайта expandedbooks.com, в което той отговаря на въпроси на фенове на Монк. То е публикувано в неговия собствен канал в „YouTube”.
––––––––––

Как започнахте да пишете книгите за Монк?
–    Създателят на сериала ми се обади и каза, че иска автентични романи, по които да прави телевизионна поредица. Така получих възможността. Тук е моментът да кажа, че се радвам, че ръководителите на проекта не са чели книгите, защото щяха да са ужасени от това, което съм направил с Монк (смях).

Посъветвахте ли се с психиатър или човек на работа в полицията при изграждане на персонажа?
–    Посъветвахме се с наш приятел от полицията в Лос Анджелис. За доброто на шоуто обаче невинаги се съобразявахме с неговите съвети. Заедно с екипа, изготвил сериала, си позволихме доста волности.

Обикновено първо е написана книгата и по нея се прави телевизионна или кино продукция. В случая сериалът е първи. Кое е по-лесно да се напише – книга или сценарий?
–    Двете неща са съвсем различни. Книгите очевидно са мърчъндайзинг на самия герой, познат от шоуто по телевизията. Целта е чрез тях да се привлече нова аудитория и да се изследват черти на Монк, които са били пренабрегнати в сериала. В сериала показваме, а не казваме. Действието и диалогът са главното. Хубавото в телевизията е, че сте цял екип от творчески умове и ако имаш лош ден, винаги има кой да ти помогне. В книгата трябва да опишеш всичко, всеки детайл.

Наслаждавате ли се на работата си?
–    Да пишеш за телевизията и да пишеш книги – това е най-добрата работа на света. Най-добре ще обясня това, като пресъздам един разговор, който водих веднъж с дъщеря ми. Тя беше на 7 или 8 години. Веднъж дойде в офиса и ме попита какво точно правя. Тогава й казах: „Сериалите, които гледаш, и книгите, които четеш – аз ги пиша. Всичко, което правят и казват героите, съм го написал аз”. Тя ми отговори: „Хората ти плащат, за да измисляш такива неща? Значи имаш най-добрата работа на света”.

Трудно ли е постоянно да се измислят нови сюжети?
–    При мен проблемът е, че не мога да спра да мисля за различни сюжети. Иска ми се да имах цялото време на света, за да напиша всички идеи, които имам в главата си. Странното е, че съм написал толкова криминални истории, както книги, така и за телевизията, че се улавям постоянно да мисля как да бъде извършено убийство, което да остане безнаказано.

Пишете ли си чернова?
–    Да, необходимо е. В противен случай сюжетът и героите излизат извън контрол. Имам практика от телевизията, където трябва да има предварителен текст, преди да се даде зелена светлина за изготвяне на сценария. Това ми помага при писането на книги, защото ги пиша сякаш са телевизионно шоу. Така им придавам енергията, която понякога липсва в много криминални романи.

Книги от Лий Голдбърг тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …