Начало / Критика / Маргарет Мичъл за важността на последната глава

Маргарет Мичъл за важността на последната глава

Преди дни се навършиха 77 години от публикуването на „Отнесени от вихъра” от Маргарет Мичъл – една от най-значимите творби в романтичния жанр. Мичъл е известна с факта, че е написала историята за приключенията на младата Скарлет О’Хара отзад напред. Представяме ви разсъждения на авторката, в които тя обяснява значението на последната глава на една книга. Извадката е от писмо от 1935 г. до Джоана Ариета, директор в  „Atlanta History Center” и е публикувана на flavorwire.com.

„Моето намерение беше да оставя края отворен за читателя. Идеята беше чрез милионите глави читателят да разбере, че Панси (оригиналното име на Скарлет) и Рет са корави персонажи и обичат да правят нещата по собствен начин. Накрая двамата вършат своето, което ги отдалечава един от друг. Така читателят сам решава дали тя остава с Рет или не. Но имам злочестия навик да пиша отзад напред. Имах всеки един детайл ясен в съзнанието си, когато седнах пред пишещата машина. Вярвам, че това е най-добрият начин да се напише книга – така героите няма да ти избягат и да вършат неща, които не се е предполагало да вършат в началото”.

Маргарет Мичъл е родена в Атланта на 8 ноември 1900 г. Предците на семейството ѝ са подобни на тези на семейство О’Хара в „Отнесени от вихъра“. През 1937 г. е отличена с „Пулицър” за романа си. Блъсната е от такси на няколко пресечки от апартамента си в Атланта. Умира 5 дни след това на 16 август 1949 г.

„Отнесени от вихъра“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

original-27883-1418879459-11

Азия е континентът на книгите

Ето няколко места, които изумяват Културата на четенето е неизменна част от човешката цивилизация. Именно …