Начало / Свят / Почина писателят д-р Джеймс Мартин

Почина писателят д-р Джеймс Мартин

Почина д-р Джеймс Мартин – писател и най-големият донор на университета „Оксфорд”, съобщи „Индипендънт”.

Тялото на 79-годишния британец е било намерено от лодкар в близост до брега на остров Агар, част от Бермудските острови, където Мартин живееше. Местната полиция разследва неговата смърт, но засега няма подозрителни улики и обстоятелства.

Д-р Мартин е дарил над 60 милиона паунда на университета „Оксфорд”. Той е и основател на изследователския център за глобални проблеми, „Oxford Martin School”. Мартин е автор на популярни книги за компютрите и новите технологии, като „The Wired Society” и „The Meaning Of The 21st Century”. Бил е номиниран за „Пулицър”.

Професор Андрю Хамилтън, зам.- ректор на 900-годишното учебно заведение, коментира: „Джеймс Мартин беше фантастичен човек. Неговата изключителна щедрост помогна за основаването на „Oxford Martin School”, където учени работят за решаването на едни от най-сериозните проблеми пред човечеството. Той допринесе за поколения напред и адресира някои от най-актуалните въпроси на нашия век”.

Йън Голдин, директор на изследователския център, каза: „Джим не само ни финансираше, но и участваше дейно в доста наши програми. Загубихме върховен интелектуалец и близък приятел”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …