Начало / Автори / Оруел за „Фермата на животните”

Оруел за „Фермата на животните”

Представяме ви писмо на Джордж Оруел до известния редактор, критик и философ Дуайт Макдоналд, в което класикът коментира едно от най-известните си произведения „Фермата на животните”. То е отговор, адресиран до Макдоналд, който пише на Оруел колко впечатлен е от паралелите в книгата към руската революция. Кореспонденцията е от 1946 г. и е публикувана в nybooks.com.

Оруел пише:

„Разбира се, имах намерение да напиша сатира за руската революция. Но исках да има по-широк спектър, да покаже, че този тип революция (с жестокост, конспирации, водена от жадни за власт хора) само ще доведе до смяна на началниците. Поуката е, че революциите водят до радикални промени само тогава, когато масите са наясно как и защо да махнат своите лидери, които не си вършат работата.

Повратната точка е, когато прасетата решават да запазят млякото и ябълките за себе си. Ако хората си мислят, че подкрепям статуквото, то това е, защото са си изградили песимистични възгледи и не виждат друга алтернатива освен диктатура или див капитализъм.

В случая с фамилия Троцки те се чувстват отговорни за събитията в СССР, водещи  до 1926 г., и трябва да признаят, че определен регрес се е състоял. От друга страна, аз смятам, че целият процес можеше да се предвиди – и беше предвиден от някои хора, например Бертранд Ръсел – от самата природа на болшевишката партия.

Това, което се опитах да кажа, е: „Не можете да имате революция, ако сами не я направите, няма такова нещо като благосклонна диктатура”.

„Фермата на животните“ тук

Още книги на Оруел тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …