Начало / Свят / ДНК от Артър Кларк ще бъде изпратена в Космоса

ДНК от Артър Кларк ще бъде изпратена в Космоса

ДНК от сър Артър Кларк ще бъде изпратена в космоса, съобщи „Гардиън”. Няколко кичура коса на известния писател ще бъдат пътуват отвъд пределите на Земята на космическия кораб „Sunjammer”. Той е кръстен на едноименния разказ на Кларк от 1964 г.

Изстрелването на кораба ще се състои в края на 2014 г. Проектът, воден от НАСА, се осъществява от фирмата „Celestis”. Тя организира „паметни космически кораби”, като дава възможност на хората да изпратят останките на свой починал близък в Космоса. Услугата струва 8 000 паунда.

Чарлс Чейфър, изпълнителен директор на „Space Services Holdings” – компанията, която стопанисва „Celestis”, заяви, че се запознал с автора през 1982 г. на конференция на ООН във Виена. „През 2000 г. започнахме да планираме този проект. Тогава изпратихме наш служител до дома му в Шри Ланка, за да вземе негова ДНК”.

Кларк им изпратил няколко кичура коса с бележка: „Ето няколко кичура, бих ви дал още, но нямам повече за губене”. Писателят почина през 2008 г. на 90 години, оставяйки след себе си над 100 книги.

Сър Артър Кларк е британски писател и изследовател, роден през 1917 г. Има дипломи по математика и физика от Кралския колеж в Лондон. Служил е във Военновъздушните сили на Обединеното кралство по време на Втората световна война. Известен е с творчеството си в жанр научна фантастика. Популярни негови книги, които са преведени на български, са „Одисея в космоса”, „Среща с Рама”, „Окото на времето”, „Земя имперска” и др.

Книги от Артър Кларк тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

louise-erdrich-american-writer-poses-during-portrait-news-photo-1623439813

Потомка на индианци спечели „Пулицър”

Луиз Ърдрич е позната и у нас 67-годишната писателка произхожда от Литъл Фолс в Минесота. …