Начало / Свят / Новият роман на Стивън Кинг стана жертва на пиратство. В Германия търсят начин на защита на е-книгите

Новият роман на Стивън Кинг стана жертва на пиратство. В Германия търсят начин на защита на е-книгите

Новият роман на Стивън Кинг стана жертва на пиратство, съобщи „Гардиън”. Както е известно, „Joyland” излезе само в печатен формат. Кинг реши по този начин да подкрепи малките книжарници. Въпреки това, електронни копия на книгата циркулират онлайн.

В новия си роман Кинг пише за колежанин, който работи в увеселителен парк, където е извършено убийство. Чарлс Ардай от издателството „Hard Case Crime”, което публикува произведението, казва:

„Като издатели, ние се опитваме да спрем пиратството, да го унищожаваме в зародиш, но това е като войната с дрогата – можете да ни пожелаете късмет. Хващаме кораб с хероин. И какво? Има още кораби, още хероин. Разчитаме на честността на аудиторията. Не е вярно, че не ни е грижа за пиратството. Но то е просто един от ударите, които се налага да понесем”.

В същото време в германския институт „Fraunhofer Institut” се опитват да разработят метод, който да помага в борбата с пиратството на е-издания. Нова система, която да се инсталира в дигиталните копия, която да действа като филтър. Тя ще променя думи в текста и така пиратските издания ще могат да се проследяват. На принципа на белязаните пари, които се използват от органите на реда.

Инициативата е наречена „SiDiM” и е подкрепена от Асоциацията на издателите и книготърговците в Германия.Тя обаче е посрещната със скептицизъм от авторите. Те смятат, че тя ще навреди на качеството на тяхната проза. Писателят Лойд Шепард твърди, че като се имат предвид безкрайните спорове на автори с редактори относно тирета и запетайки, не вижда как подобно нещо ще бъде прието.

Все пак от немския институт вярват, че в един момент писателската гилдия ще стане по-толерантна, ако системата се окаже ефективна. От там припомнят, че по подобен начин се бележат аудио файлове, а преди 15 години реакцията на музикантите е била подобна. Днес обаче маркирането на аудио произведения е масова практика.

Книги от Стивън Кинг тук

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …