Начало / България / Иван Теофилов: Пиша въпреки абсурдността и смъртта

Иван Теофилов: Пиша въпреки абсурдността и смъртта

Поетът Иван Теофилов получи Националната награда „Христо Г. Данов“ 2013 за книгата си „Митология на погледа”, съобщи „Фокус”. Преди няколко дни той беше отличен и с наградата „Орфеев венец“, която се дава в рамките на фестивала „Пловдив чете”.

Отличието „Христо Г. Данов“ се присъжда за цялостен принос в българската книжовна култура. Авторът Иван Теофилов скромно благодари за признанието на всички и най-вече на неговия роден град Пловдив, като подчерта, че е безумно щастлив в този момент. Теофилов изтъкна, че почти четвърт от творчеството му е посветено на Пловдив.

„Тази година изкарах на планината с едно куче и никога не съм предполагал, че ще бъда възнаграден толкова много за труда си“, каза авторът. В анотацията на книгата „Митология на погледа” авторът казва: „Пиша въпреки абсурдността и смъртта. Пиша, за да добия сили и намеря упование сред това разнебитено и обезверено човечество. Пиша също, за да се обявя срещу онези, които превеждат всичко на езика на омразата“.

Иван Теофилов е роден на 24 март 1931 г. Завършва гимназия в родния си Пловдив през 1949 г. и ВИТИЗ през 1955 г. През 1955-61 е драматург и режисьор в театрите в Русе, Силистра, Бургас, Сливен, както и в Централния куклен театър в София. През 1959 г. специализира в Чехословакия. От 1962 до 1978 г. е драматург в Централния куклен театър. През 1978-91 е редактор на библиотека „Поетичен глобус“ в изд. „Народна култура“. Едновременно е и редактор (1984-91) в отдел „Поезия“ на сп. „Пламък“. Създател и главен редактор на литературното сп. „Сезон“. Секретар на Сдружение на български писатели (1994-1995) и негов председател (1998-2000). Автор на много стихосбирки и пиеси за възрастни и деца.

Националната награда „Хр.Г.Данов“ е учредена през 1999 г. във връзка с провеждането на Европейския месец на културата. Присъжда се всяка година по случай 24 май за принос в националната книжовна култура през предходната година. Наградите се определят на конкурсен принцип от Национално жури, избрано от Министерството на културата, а отличията се връчват на тържествена. По принцип обаче наградите се дават най-вече на свързани с Пловдив автори и издателства.

„Иван Теофилов в българската литература и култура“ тук
Книги от Иван Теофилов тук

Фото: nationallibrary.bg

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …