На фокус
Начало / Свят / Тан Туан Енг триумфира с награда „Уолтър Скот”

Тан Туан Енг триумфира с награда „Уолтър Скот”

Малайзийският писател Тян Туан Енг беше определен за носител на наградата „Уолтър Скот”. Призът се дава за историческа проза и осигурява премия от 25 000 паунда. Енг беше отличен за своя роман „The Gardening of Evening Mists”. „Трогателността на запомнянето и забравянето са в основата на тази книга”, коментираха от журито.

Енг заяви:

„Историята е навсякъде около нас. „Walter Scott Prize” е важна награда, защото казва на света, че историята има значение”.

Той получи отличието на литературния фестивал „Brewin Dolphin Borders Book Festival” в Мерлоуз, Шотландия.

Авторът от Малайзия печели втора голяма награда тази година за „The Gardening of Evening Mists”. През март той беше награден с „Man Asian prize” – азиатския еквивалент на „Мен Букър”. За наградата, носеща името на Уолтър Скот, той победи двукратната носителка на „Мен Букър”, Хилари Мантел.

Тан Туанг Енг е роден през 1972 г. Има два публикувани романа. Преди „The Garden of Evening Mists”, през 2007 г. излиза „The Gift of Rain”, който също получава признанието на критиците. Енг е завършил право в Лондон и е практикувал преди да започне да се занимава само с писане. Има много участия в литературни фестивали в Азия. Има първи дан по „Айкидо”.

Свързани заглавия
Тан Туан Енг спечели „Азиатския букър”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Stephen_Hawking_in_Stockholm

Стивън Хокинг разгадава Вселената окончателно

Последната му теория излиза пет години след неговата смърт Големият учен е известен например със …