Начало / Свят / Нова книга на Джеймс Джойс излиза за Блумсдей

Нова книга на Джеймс Джойс излиза за Блумсдей

Нова книга на Джеймс Джойс ще бъде публикувана за празника Блумсдей, който е тази неделя, съобщи „Гардиън”. Творбата е колекция от разкази, озаглавена „Finn’s Hotel”. Тя ще бъде издадена от малката ирландска издателска къща „Ithys Press”. От издателството твърдят, че това са последните непубликувани досега творби на големия писател.

Разказите са написани през 1923 г., малко след завършването на „Одисей” – най-признатата книга на Джойс. Част от тях са използвани за изграждането на творбите „Бдение над Финеган” и сборника „Дъблинчани”. Според изследователя Данис Роуз, който е редактирал и подредил книгата, не може да се каже, че това е чернова на „Бдение над Финеган”.„Разказите са написани, когато още дори е нямало концепция за „Бдение над Финеган”. Няма как през 1923 г. Джойс да е знаел какво ще пише през 1938 г.”.

Роуз допълва, че колекцията е могла да бъде публикувана още през 1992 г., когато са се водили преговори с гиганта „Penguin”, но те пропадат заради спорове между учени-специалисти върху творчеството на Джойс и агенцията, която държеше правата върху неговите произведения. Все пак Роуз е доволен, че това не се е случило, защото 3 от разказите са намерени в Париж през 2004 г. Ако книгата е била публикувана през 1992 г., те нямаше да са в нея. Когато през 2011 г. бяха навършени 70 г. от смъртта на автора, неговото творчество вече е публично достояние и няма пречки за излизането на разказите.

Данис Роуз допълва, че не може да твърди, че това са новооткрити разкази, защото те са били познати и преди. Той обаче е на мнението, че колекцията има собствена идентичност като цяло. То представяло нагласите на Джойс след завършването на „Одисей”. Публикуването на „Finn’s Hotel” е точно навреме за Блумсдей, който се празнува всяка година на 16 юни. Именно това е датата, избрана от Джойс, на която се развива действието в „Одисей”. Празникът е именуван на главния герой Леополд Блум. Всяка година на 16 юни феновете на Джеймс Джойс и литературната общност в Дъблин отбелязват този празник.

Книги от Джойс тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …