Начало / Свят / Филип Пулман иска честно възнаграждение за писателите при наемане на е-книги от библиотеки

Филип Пулман иска честно възнаграждение за писателите при наемане на е-книги от библиотеки

Филип Пулман заяви, че писателите трябва да получават „честно възнаграждение” при наемане на техни е-книги от библиотеки, съобщи „Гардиън”. Думите на автора на поредицата „Тъмните му материи” имат логика, защото писателите в Обединеното кралство не получават нищо от държавата при заем на тяхна дигитална книга. Нещо повече – те получават едва 6 пенса на заем на творба в печатен формат.

Според Обществото на авторите в страната, така писателите губят до 2/3 от евентуалния си доход, в зависимост от популярността на тяхното творчество. Самият Пулман ще стане президент на въпросното общество. Той ще заеме поста през август, като ще наследи П. Д. Джеймс.

„Новите медии и форми на купуване и заемане на книги са интересни по много причини, но един принцип остава непроменен. Писателите трябва да получават честно възнаграждение за техния труд. Всяка договорка, която не се съобразява с този принцип, е лоша и трябва да се промени. В това се състои целия проблем”, заяви Пулман.

Заемането на книги онлайн набира все повече популярност в Обединеното кралство. Това става чрез дистрибутори като „OverDrive”, които работят в синхрон с библиотеките. Според Обществото на авторите, електронното заемане трябва да подлежи на мониторинг и да се следи, а авторите да получават нещо от всяка заета книга.

Книги Филип Пулман тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

224885_b

Танц с айсберга, който потопи „Титаник“

Алма Катсу ни представя книга, пълна с мистерии и обрати Вдъхновението за написването на “Дълбините” (изд. …