Начало / Свят / Филип Пулман иска честно възнаграждение за писателите при наемане на е-книги от библиотеки

Филип Пулман иска честно възнаграждение за писателите при наемане на е-книги от библиотеки

Филип Пулман заяви, че писателите трябва да получават „честно възнаграждение” при наемане на техни е-книги от библиотеки, съобщи „Гардиън”. Думите на автора на поредицата „Тъмните му материи” имат логика, защото писателите в Обединеното кралство не получават нищо от държавата при заем на тяхна дигитална книга. Нещо повече – те получават едва 6 пенса на заем на творба в печатен формат.

Според Обществото на авторите в страната, така писателите губят до 2/3 от евентуалния си доход, в зависимост от популярността на тяхното творчество. Самият Пулман ще стане президент на въпросното общество. Той ще заеме поста през август, като ще наследи П. Д. Джеймс.

„Новите медии и форми на купуване и заемане на книги са интересни по много причини, но един принцип остава непроменен. Писателите трябва да получават честно възнаграждение за техния труд. Всяка договорка, която не се съобразява с този принцип, е лоша и трябва да се промени. В това се състои целия проблем”, заяви Пулман.

Заемането на книги онлайн набира все повече популярност в Обединеното кралство. Това става чрез дистрибутори като „OverDrive”, които работят в синхрон с библиотеките. Според Обществото на авторите, електронното заемане трябва да подлежи на мониторинг и да се следи, а авторите да получават нещо от всяка заета книга.

Книги Филип Пулман тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Copy-of-Copy-of-Copy-of-Copy-of-Copy-of-Quote-Card-65-768x403

Паула Хоукинс написа нов бестселър след „Момичето от влака”

Книгата е първа в класациите A Slow Fire Burning вече беше обявена от „Амазон” за …