Начало / Свят / Европеана колекционира спомени от падането на Желязната завеса

Европеана колекционира спомени от падането на Желязната завеса

Европеана започва нов проект, наречен „Европеана 1989”. Хората от цяла Европа са поканени да споделят в дигитален архив своя опит, истории и спомени от времето на падането на Желязната завеса. Проектът започна в Полша в събота с обществен дебат и ден, посветен на колекционирането, на който присъстваха много хора, които допринесоха със своите спомени и истории. Бяха събрани плюшено мече, полски автомобил, документи и картини. Европеана 1989 продължава своите дни на колекционирането в Полша, Балтийските държави, Чехия, Германия и Унгария.

По повод 25-тата годишнина през 2014 г., Европеана 1989 си поставя за цел да създаде ярка и личностна картина на революционните събития в Европа с разкази, снимки, видео и звук. Членове на обществото могат да допринесат със своите разкази като посетят серията от дни, посветени на колекционирането във всяка една от държавите – участнички, както и на уебсайта на проекта www.europeana1989.eu.

„Когато говорим за история, нямаме предвид само музейни експонати или съдържание на книги; става въпрос за неразказаните истории на хората. Обикновените хора създават необикновена история и ние трябва да се гордеем с това и да споделяме своите истории с целия свят”, каза Джил Козинс, Изпълнителен директор на Европеана. Дебат върху значимостта на съхраняването на опита и спомените на обикновените хора участвали в борбата за свобода се състоя на 8 юни по време на встъпителния ден на колекционирането на спомени във Варшава.

‘Започнало от „Солидарност”, движението за свобода на много хора от централна и източна Европа през 1989 г. и 1990 г. постави основите на обединението на Европа. Сега Европеана 1989 събира на едно място личния опит на гражданите, помага това знание да се предаде на младото поколение и обединява Европа в още по-голяма степен,” каза по време на дебата Тадеуш Мазовецки, първият некомунистически министър-председател на Полша.

Всички кампании в държавите – партньори ще изтъкнат важните събития от 1989 г. В Полша например дните на колекциониране на спомени съвпадат с годишнината от първите свободни избори; в Литва, Латвия и Естония, събитията се свързват с Балтийския път, най-голямата мирна демонстрация в историята; а в Унгария, събитията се отнасят към самото падане на Желязната завеса на границата с Австрия. Европеана 1989 е планирана да обхване още държави. Уебсайтът ще бъде на разположение на български език до края на годината.

Свързани заглавия
Пътуващата изложба „Близки във времето и пространството” стартира от „Хеликон-Витоша”

„Берлин 1961: Кенеди, Хрушчов и най-опасното място на Земята“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3 (4)

Ясни са номинациите за Награда „Хеликон“ 2022!

След професионално изчитане на преобладаващата част от белетристичната продукция в България, публикувана между октомври 2021 …