Начало / България / Валери Петров и Милен Врабевски с Наградата за европейски гражданин

Валери Петров и Милен Врабевски с Наградата за европейски гражданин

Академик Валери Петров и д-р Милен Врабевски са българските лауреати на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2013 година, съобщи БГНЕС, позовавайки се на ЕП.

Национално жури, съставено от трима български евродепутати — Моника Панайотова (EНП), Антония Първанова (АЛДЕ) и Евгени Кирилов (С&Д), ги предложи за носители на приза, а европейското жури под председателството на заместник председателя на ЕП Ани Подимата (С&Д, Гърция) одобри предложението.

Академик Валери Петров е известен български поет, писател и преводач, номиниран заради изключителния му принос към българската култура и разбирателство между нациите.

Д-р Милен Врабевски е председател на Фондация „Българска памет“ (http://www.bgmf.eu/), чиято дейност е ангажирана с разпространението на европейските ценности сред младите хора в България и Европа.

Националното жури избира измежду три подадени първоначално кандидатури — на поета акад. Валери Петров, чиято кандидатура е подадена от Ивайло Калфин (С&Д), на д-р Милен Врабевски — председател на Фондация „Българска памет“, от името на д-р Андрей Ковачев и Преслав Борисов (EНП), и на Нина Николова — председател на фондация „Нашите недоносени деца“, номинирана от Мария Габриел (EНП).

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС.

Книги от Валери Петров тук

Прочетете още

217926_b

Нека децата отново да играят вън!

В едно свое интервю за сайта ни от 2012 г. на въпроса на Румен Василев: …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *