Начало / Свят / Почина Иън Банкс

Почина Иън Банкс

Почина писателят Иън Банкс, съобщи „Гардиън”. Той беше на 59-годишна възраст. Банкс беше диагностициран с неизлечима форма на рак през април тази година и прогнозите бяха за максимум година още, която му остава. Авторът не можа да доживее публикуването на последния си роман „The Quarry”, който ще бъде в книжарниците в Обединеното кралство от 20 юни.

Банкс писа научна фантастика. Той е автор на бестселъри като „The Wasp Factory”, „The Crow Road”, „Complicity” и др. Представяме ви негови цитати, публикувани в brainyquote.com.

„Трябва да има нещо, което си струва да кажеш, а след това трябва да имаш и смелостта да го кажеш – за да си писател, трябва да притежаваш и двете.”

„Просто се сещам за истории и ги пиша по най-добрия възможен за мен начин. Няма много мислене.”

„От най-лошите книги стават най-добрите филми.”

„Не бих искал да бъда персонаж в някоя от моите книги.”

„Научната фантастика се опитва да намери друга гледна точка за реалността.”

„Докато не е филмирана, книгата остава, в голяма степен, на писателя. В момента, в който бъде направен филм, изведнъж повече хора гледат него, отколкото четат книгата.”

„Обичам писането и не мога да си представя да не мога да пиша. Искам лесен живот – ако ми беше трудно, нямаше да го правя. Възхищавам се на писателите, които пишат въпреки, че им струма много усилия.”

„Останах шокиран, когато разбрах, че някои от моите бивши съученици нямат книги в къщите си. Това е като да нямаш кислород или топла вода.”

Свързани заглавия
Болният от рак Иън Банкс благодари на читателите си за подкрепата им
Иън Банкс с рак, дават му не повече от година

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …