Начало / Свят / Иън Банкс с рак, дават му не повече от година

Иън Банкс с рак, дават му не повече от година

Писателят Иън Банкс е диагностициран с рак, съобщи „Гардиън”. Шотландският автор обяви тъжната новина чрез личния си уебсайт. Последната му книга ще бъде „The Quarry”. Издателите правят всичко възможно тя да излезе максимално бързо, до няколко месеца, за има шанс Банкс да е жив при нейното публикуване.

Всичко започнало през януари като болки в гърба. Той ги отдал на факта, че прекарвал всеки ден в писане.

„Когато не си отиде болката до средата на февруари, посетих личния си лекар, който откри, че имам жълтеница. Последва кръвен тест, рентген и ултразвуков скенер, които разкриха зловещата истина в началото на март. Имам рак. Започнал е от жлъчката, но се е разпространил. Няма никаква възможност за операция, която да реши проблема дори и в краткосрочен план”, заяви Банкс.

Той добави, че с новата си съпруга възнамерява да се види с близки и роднини, както и да посети местата, на които има хубави спомени.
Писателят (59), започна литературната си кариера през 1984 г. с „The Wasp Factory”. Той писа под две имена – Иън Банкс за литература за масовата публика и Иън

М. Банкс за научна фантастика. Други по-известни негови книги са „Espedair Street”, „Complicity”, „Transition”, „The Hydrogen Sonata” и др. Той допълни, че все още се колебае дали да се подложи на химиотерапия, за да си спечели още малко време.

Известният автор Иън Ранкин коментира своя колега:

„Вълнуващото да четеш Иън Банкс се състои в това, че никога не знаеш с каква книга се захващаш. Може да е масова проза, може да е за друг свят, може да бъде семейна сага. Всяка негова книга има собствена идентичност. Редовно се виждахме за по няколко бири в Единбург”.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …