На фокус
Начало / България / 1 410 кандидат-студенти писаха върху Гео Милев, Иван Вазов и Пейо Яворов на изпита в СУ

1 410 кандидат-студенти писаха върху Гео Милев, Иван Вазов и Пейо Яворов на изпита в СУ

Втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2013/2014 година продължи днес с изпит по Български език и литература. Лора Цанова от Видин изтегли темата за първата изпитна задача – създаване на аргументативен текст, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература, съобщи БГНЕС.

Кандидат-студентите писаха по темата: „Кризата на ценностите в поемата „Септември“ на Гео Милев“. 1 410 кандидат-студенти се явиха днес на изпита. Втората изпитна задача беше да се съпоставят цитатите и да осмислят поставените в тях проблеми:

„И днес йощ Балканът щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек…“

Иван Вазов, „Опълченците на Шипка“

и

„И може би в заключена тъмница
от своя зов аз слушам ек“.

Пейо Яворов, „Песента на човека“

Специалностите, за които кандидат-студентите могат да кандидатстват след успешно положен изпит, са: Философия; Психология; Културология; Библиотечно-информационнни науки; Архивистика и документалистика; Педагогика; Социални дейности; Неформално образование; Българска филология; Славянска филология; Арменистика и кавказология; Предучилищна и начална училищна педагогика; Социална педагогика; Специална педагогика; Логопедия; Физическо възпитание и спорт.

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Франц Кафка е по-четен от всякога сто години след смъртта му

Мит е това, че искал да унищожи всичките си творби Писателят е все по-популярен – …