Начало / Интервюта / Халед Хосейни за „А планините ехтяха”: Това е разказ за личното изкупление и за важността на избора ни

Халед Хосейни за „А планините ехтяха”: Това е разказ за личното изкупление и за важността на избора ни

Халед Хосейни е най-известният афганистански писател. Роден е в Кабул през 1965 г. През 1980 г. семейството му емигрира в САЩ. През 1988 г. завършва биология в университета в Санта Клара. През 1993 г. се дипломира като магистър по медицина. От 1996 до 2004 г. работи като лекар. Става световноизвестен с романите си „Ловецът на хвърчила“ и „Хиляда сияйни слънца“. През 2004 г. Хосейни става пратеник на добра воля на комисариата за бежанците на ООН. Със съпругата си основава фондация, която подпомага завръщащите се в родината бежанци. Живее в Калифорния със семейството си . Представяме ви част от интервюто на Халед Хосейни, дадено за сп. „Книжарница” по повод излизането на новия му роман „А планините ехтяха”.
–––––––––––––

„Ловецът на хвърчила” и „Хиляда сияйни слънца” имаха голям успех в целия свят, включително и в България. Какво да очакваме от новата Ви книга „А планините ехтяха”?
–    Тя прилича малко на дърво. Стволът, така да се каже, е историята на момче и момиче, които живеят в затънтено бедно село на юг от Кабул с баща си, мащехата си и природеното си братче. Двете деца са неразделни и имат много силна връзка – единайсетгодишният Абдуллах се грижи за малката Пари, която е целият му свят след смъртта на майка им. Когато срещаме семейството през есента на 1952 година, то е на кръстопът и трябва да вземе болезнено решение. Изборът, породен от мизерията и отчаянието, разделя и унищожава това семейство. Така започва романът, който проследява последствията от постъпката на бащата, както географски, през континентите, така и през следващите 6 десетилетия, и описва живота на много най-различни герои, които – знайно или незнайно за тях, – са повлияни от този съдбовен избор. Тръгващите в различни посоки истории са клоните на семейното дърво, макар че не всички герои са свързани помежду си от общата кръв. Това е разказ за различните поколения от едно голямо семейство, но преди всичко – за различните нюанси на човешкото сърце.

Семейството отново е центърът на сюжета, така ли?
–    Да, то е основата на моите книги. И трите ми романа са семейни истории, защото смятам, че в тях могат да се открият големите житейски теми – любовта, скръбта, дългът, саможертвата. Но те се проявяват различно в отделните семейства, защото всяко има свой облик, своя динамика и конфликти, дори те да се дължат на обич. Така че има безкрайни вариации по темата. За мен семействата са загадки, отнемащи цял живот, за да бъдат разгадани докрай (ако изобщо е възможно), така че обичам да изследвам  отношенията между роднини и близки, свързани чрез обичта, дълга или обстоятелствата.

 

Пълния текст на интервюто може да прочете в сп. „Книжарница”, което се издава от lira.bg . Списанието е безплатно и се разпространява в книжарници „Хеликон”.  Интервюто е взето със съдействието на издателство „Обсидиан”.

Свързани заглавия
Халед Хосейни: Никога не съм сигурен дали наистина ще се получи книга
Халед Хосейни има за цел да гради мост между Запада и Афганистан
Халед Хосейни е готов с третия си роман
Халед Хосейни: Срещнах героите на Стайнбек и в Кабул

Откъс от „А планините ехтяха” тук

Книгите на Халед Хосейни тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …